Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

7 miljoen voor aanpak mishandeling ouderen

Redacteur KinderopvangTotaal
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten trekt 7 miljoen euro uit voor de aanpak van ouderenmishandeling. Zij kondigt een aantal maatregelen aan om mishandeling tegen te gaan. 'Er is sprake van "ondermelding" omdat professionals bang zijn voor represailles van de pleger.'
7 miljoen voor aanpak mishandeling ouderen

Vanaf 2012 wil Veldhuijzen van Zanten structureel 7 miljoen euro toevoegen aan de decentralisatie-uitkering voor de centrumgemeenten vrouwenopvang. Daarmee wil zij de aanpak op lokaal en regionaal niveau verder versterken. De staatssecretaris schrijft dat ze verder wil gaan met het actieplan Ouderen in veilige handen.

Uitbuiting

Onderdeel van de maatregelen is onder meer een voorlichtingscampagne tegen de financiële uitbuiting van ouderen. Vaak is financiële uitbuiting in huiselijke kring onzichtbaar, het gaat van kwaad tot erger. Een belangrijke risicofactor voor uitbuiting is sociaal isolement. Vaak komt het voor in samenhang met andere vormen van ouderenmishandeling. Voor politie en het Openbaar Ministerie is de bewijslast vaak moeilijk rond te krijgen, omdat slachtoffers uit eigen beweging hun pinpas hebben gegeven of omdat zij geen aangifte doen. De staatssecretaris wil met woningcorporatie Elan Wonen en vereniging Aedes een aanpak uitwerken om financiële uitbuiting onder de aandacht van woningcorporaties te brengen.

‘Zwarte lijst’

Ook de ‘zwarte lijst van mishandelende professionals’ houdt de staatssecretaris nog in beraad. En zij gaat na hoe overbelasting onder mantelzorgers, vaak een factor bij ouderenmishandeling, teruggedrongen kan worden. ‘Het is belangrijk om overbelasting zo vroeg mogelijk bespreekbaar te maken. Er is behoefte aan handvatten hoe te handelen bij ontspoorde mantelzorg’, aldus de staatssecretaris in de brief aan de Tweede Kamer.

Meldpunt

Bij het meldpunt ouderenmishandeling in de zorg van de IGZ zijn volgens Veldhuijzen van Zanten in zes maanden 168 meldingen binnengekomen. Er zijn 34 meldingen onderzocht in het kader van ouderenmishandeling. In 8 situaties is na onderzoek vastgesteld dat het daadwerkelijk om ouderenmishandeling ging. In 19 andere gevallen kon ouderenmishandeling niet (meer) bewezen worden. De IGZ geeft aan het vermoeden te hebben dat er sprake is van ‘ondermelding’. Professionals zijn bang voor represailles van de pleger. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto: ANP Valerie Kuypers)

Kamerbrief over uitvoering Actieplan ‘Ouderen in veilige handen’

Lees meer

IGZ: ‘Ouderenmishandeling wordt nog slecht gemeld’

IGZ onderzoekt veertien gevallen ouderenmishandeling

Huisarts moet signalen ouderenmishandeling beter herkennen

1 REACTIE

  1. Welke professionals heeft zij het over toch niet over het paard getilde managers die nog niet de voorkant van een inco kunnen vinden???
    Ouderenmishandeling is eerder regel dan uitzondering en degenen die het aankaarten komen in stroperige procedures terecht of worden veeleisende familie/client genoemd in een schimmig ,,zorgdossier,,!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.