Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

80 miljoen voor kleinschalige dementiezorg

Het kabinet stelt 80 miljoen euro extra beschikbaar om kleinschalige woonzorgvormen voor demente ouderen te stimuleren. Dat staat in een brief van staatssecretaris Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Kleinschalige woonzorg

In deze brief legt de staatssecretaris de nadruk op kleinschalige voorzieningen in de wijk, omdat deze van belang zijn voor “een grotere spreiding, een betere fysieke bereikbaarheid van de zorg en een betere inbedding in de maatschappelijke/sociale omgeving voor de cliënt”. Ze gaat uit van voorzieningen voor maximaal 24 mensen met dementie met een zware indicatie inclusief verblijf.

Keuzevariatie

De capaciteit van dit soort voorzieningen is momenteel 1.555 plaatsen. De staatssecretaris wil met deze maatregel bereiken dat een derde van alle capaciteit voor dementerenden op een termijn van vier à vijf jaar kleinschalig is vormgegeven. Dit betekent circa twintigduizend plaatsen, inclusief de voor 2010 al verwachte 12.087 plaatsen. Voor de jaren 2009, 2010 en 2011 heeft Bussemaker hiervoor een bedrag van respectievelijk twintig, dertig en nog eens dertig miljoen euro gereserveerd. Daarmee moet dit aanbod van zorg “zodanig gespreid beschikbaar zijn, dat er voor mensen die aangewezen zijn op deze vorm van zorg werkelijk keuzevariatie bestaat”. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Kleinschalig verpleeghuis het best

Familie positief over kleinschalig wonen

2 REACTIES

  1. Als stimuleren al 80 miljoen kost wat komt er dan voor een bedrag om de zorg werkelijk te leveren. Laat zij eerst maar eens geld geven voor een goede zorg in de bestaande woonvormen want daar schort ook nog wel het een en ander aan. Voor kleinschalig wonen is nog meer personeel nodig en nu is er al geen geld om deze mensen voldoende aandacht en zorg te geven want bezuinigen is nog steeds in.

  2. Lees alle reacties
  3. Na de gehandicapte mensen nu ook de demente bewoners bij elkaar stoppen in een huis.
    Ontzettend veel woorden gebruiken om de uiteindelijke doelstellling, namelijk geld besparen op de ouderenzorg onder woorden te brengen.
    Laat die bedenkers het zelf eerst maar eens uitproberen,maar ja het gewone volk mag niet mee beslissen. Zelf walg ik van de gedachte om in een verband met 7 andere dementerende mensen met al hun kwalen en gedrag mijn laatste bestemming mag zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.