Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

80 procent horizontaal toezicht in 2020

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan aan de slag met horizontaal toezicht. Deze toezichtvorm beoogt correcte registratie en declaratie, ofwel rechtmatigheid van de uitgaven. In 2020 dient 80 procent van de ziekenhuizen met deze vorm van toezicht te werken.
contract300.jpeg

De partners, de NVZ, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), hebben een intentieovereenkomst getekend. De afgesproken plannen moeten leiden tot administratieve lastenverlichting en minder controlewerkzaamheden. Tijdens het congres waar de partners hun handtekening plaatsten, noemde secretaris-generaal Erik Gerritsen van VWS horizontaal toezicht een ‘innovatie in rechtmatigheid’. Volgens hem toont de grote opkomst bij het congres dat er veel draagvlak is om met elkaar aan vertrouwen in de zorg te werken.

Kostenbeheersing
Gerritsen: ‘Bij horizontaal toezicht spannen partijen zich samen in om de rechtmatigheid van zorgdeclaraties in processen aan de voorkant te borgen. Dit vervangt de controle van gegevens achteraf. Hiermee krijgen de ziekenhuizen meer zekerheid over de juistheid van declaraties. Dit scheelt administratieve lasten. Daarnaast nemen herstelkosten in verband met declaraties die achteraf worden gecorrigeerd af.’

Horizontaal toezicht
Dat heeft als gevolg dat zorgverzekeraars hun klanten sneller kunnen informeren over hun zorgnota’s en het eigen risico. Horizontaal toezicht helpt tevens mee aan het nog nauwkeuriger bepalen van de zorgpremies. Er ontstaat namelijk meer transparantie en inzicht in de kosten voor de ziekenhuiszorg in Nederland.

Kwalteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.