Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

85-Plusser geeft meeste uren mantelzorg

Redacteur Zorg+Welzijn
Ruim anderhalf miljoen mensen in Nederland geven intensief of langdurig mantelzorg. Van hen voelen 220 duizend mensen, zich zwaar belast. De zwaar belaste mantelzorger is veelal ouder dan 85 jaar.
85-Plusser geeft meeste uren mantelzorg

 

Mantelzorgers die zich zwaar belast voelen geven gemiddeld meer uren zorg: 23 uur ten opzichte van gemiddeld 9 uur door mantelzorgers die zich niet zwaar belast voelen. Onder 50- tot 65-jarigen bevinden zich de meeste mantelzorgers (19 procent). Voor 65- tot 75-jarigen is het gemiddelde 14 uur mantelzorg. Maar de 85-plussers geven met 24 uur per week de meeste mantelzorg.

Grootschalig

Dit blijkt uit landelijke cijfers van de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2012 hebben ongeveer 400 duizend personen (19 jaar en ouder) meegedaan aan het grootschalige onderzoek.

Langdurige aandoeningen

Vanwege de vergrijzing zal de druk op de mantelzorgers de komende jaren toenemen. Meer ouderen worden ouder en krijgen te maken met langdurige aandoeningen. Dat kan enerzijds de groep mantelzorgers beperken, terwijl anderzijds de groep hulpbehoevenden toeneemt. Ouderen hebben vaker beperkingen en chronische ziekten, en zullen daardoor vaker zorg nodig hebben. Uit het onderzoek blijkt dat van de 65- tot 75-jarigen 20 procent een of meer beperkingen heeft in bewegen, horen of zien. Bij 75- tot 85-jarigen is dit 38 procent en bij 85-plussers 66 procent. Ook het aandeel mensen dat een langdurige aandoening (zoals reuma, hartaandoening) heeft, neemt toe met de leeftijd.

1 REACTIE

  1. Zeer benieuwd naar hoeveel uren niet bevraagde, en bij de organisaties niet bekende, mantelzorgers echt aan het mantelen zijn; persoonlijk voorbeeld: 16 uur per dag voor 2 personen…..
    Tsja, cijfertjes, geef eens een reeel beeld en geen beeld op basis van bekende respondenten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.