Home Nieuws

Laatste nieuws

o met uitreiking 500e certificaat Milieuthermometer Zorg aan Cedrah Vlnr: Adriaan van Engelen (directeur Milieu Platform Zorg), minister Dijkstra, Teunis Stoop (Raad van Bestuur Cedrah), Annet Schneider (beleidsadviseur kwaliteit en veiligheid Cedrah)

Dertig jaar werken aan duurzame zorg: ‘De CO2-reductie is haalbaar’

Van grijs naar jong en van een handjevol pioniers naar 315 zorgaanbieders die werk maken van duurzaamheid. De afgelopen dertig jaar heeft Milieu Platform Zorgsector (MPZ) een transitie in gang gezet. Tijdens de lustrumviering kijkt MPZ-directeur Adriaan van Engelen in de achteruitkijkspiegel en blikt hij vooruit. “Er komt een nieuwe wereld op ons af waarin duurzaamheid onderdeel is van het hele zorgproces.”
Personeel

Ziekenhuisarts is steeds harder nodig, maar opleidingsbudget stopt

De groei van het aantal ziekenhuisartsen wordt ernstig vertraagd. De subsidie voor de opleiding tot ziekenhuisarts is gestopt. Dat terwijl er steeds meer patiënten met meerdere aandoeningen in ziekenhuizen zijn en ziekenhuisartsen speciaal opgeleid zijn om deze patiënten te helpen. 
Personeel
Adviseur Lisette de Bonth en manager Wilma Jackson met de Vernet-oorkonde. Foto: Vernet

‘Verzuim is gebaseerd op gedrag’

Met een 9,4 als rapportcijfer en een ziekteverzuim van 5,1 procent is Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) voor de derde keer winnaar van de Vernet Health Ranking. Meedenkende medewerkers zijn de belangrijkste schakel, is de overtuiging van Wilma Jackson, manager HR en Leerhuis, en Lisette de Bonth, adviseur verzuim.
Minister Conny Helder

Minister Helder: ‘Buurtzorg was nauw betrokken bij cliëntprofielen’

Buurtzorg Nederland is, net als andere partijen in de wijkverpleging, nauw betrokken geweest bij de ‘doorontwikkeling’ van cliëntprofielen. “NZa en Buurtzorg zijn het eens over de stip op de horizon”, schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS aan de Tweede Kamer.
Tech
Marente beeldzorg meer doen met minder handen

Het succes van beeldzorg: meer doen met minder handen

Vvt-organisatie Marente boekt flinke vooruitgang met beeldzorg in de wijk. “Tijdens een dienst van zes uur kan een verzorgende maximaal achttien cliënten verzorgen, als ze hard fietst. In diezelfde tijd kunnen wij in beeldzorg 36 cliënten zien.”

Duizend extra verpleegkundigen nodig voor invoering cliëntprofielen

De verplichte registratie van de cliëntprofielen per 2025 is onverantwoord, vindt gezondheidswetenschapper Nicole Koster van de Universiteit Twente, die promoveert op doelgroepen en zorgzwaarte. Voor de extra administratieve lastendruk en het overleg over het zogeheten draagkracht-draaglasttaal zal zeker duizend extra fte in de wijkverpleging nodig zijn. “Feitelijk ben je iets aan het invoeren dat niet volwassen is en grootschalige gevolgen zal hebben.”
Preventie

Poll: Stel vaccineren verplicht

Het aantal kinkhoespatiënten is dit jaar opvallend hoog. Verschillende huisartsen ontvangen voor het eerst in hun carrière kinderen met de mazelen. Kinderen worden (om verschillende redenen) minder vaak gevaccineerd. Vindt u dat vaccineren verplicht moet worden gesteld?
Ziekenhuiszorg

Veel meer kinkhoestpatiënten, maar ziekenhuizen kunnen de drukte aan

Ziekenhuizen hebben de eerste maanden van dit jaar 2500 zeer jonge kinderen opgenomen. Hoewel de helft voor een behandeling naar een ziekenhuis moet, kan de zorg de toeloop tot nu toe aan. Iedereen ziet een sterke stijging van het aantal opnames. Bijna altijd gaat het om ongevaccineerde kinderen.
Duurzaamheid

Pia Dijkstra: ‘Duurzaamheid moet in al het beleid terugkomen’

Toegankelijke en betaalbare zorg gaat niet zonder duurzame zorg. Dat stelt demissionair VWS-minister Pia Dijkstra. Tijdens de dertigjarige jubileumbijeenkomst van Milieu Platform Zorgsector (MPZ) riep zij zorgorganisaties op tot klimaatneutrale en duurzame zorg.
Passende zorg

‘Hoe meer behandelaars, hoe meer behoefte aan ondersteuning in de regie’

Er komen steeds meer patiënten met meerdere chronische aandoeningen. Tegelijk versnippert de zorg en ontbreekt er afstemming tussen behandelaren in het ziekenhuis bij deze groep complexe patiënten. Dat zegt Barbara van Munster, hoogleraar geriatrie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). “Gevolg is over- en onderbehandeling van patiënten en meer zorggebruik.”
Nieuwsbrief Abonneren