Medewerkers van ViVa Zorggroep zijn afgelopen maandag tegengehouden door beveiligingsmedewerkers toen zij massaal een bijeenkomst van de ondernemingsraad (OR) wilden bezoeken.
De OR van ViVa had voor
U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan
Login of Maak een account aanDe OR van ViVa had voor
BSL Media & Learning
Varrolaan 114, 3584 BW Utrecht
Postbus 246, 3990 GA Houten
Wat mij zeer verbaast is de rol de OR in deze heeft genomen. De ondernemingsraad is er om de belangen van “alle” medewerkers te behartigen. Dat zij in deze de kant van de werkgever kiest om voor een groot aantal medewerkers de banen te laten behouden is begrijpelijk. Wat onbegegrijpelijk is dat zij niet het gesprek/ de discussie met hun achterban aan willen gaan. Hoe moeilijk dit soort gesprekken ook zijn, het hoort bij je functie als OR lid en bij je rol als spreekbuis van je achterban. FOEI!
beste RM Swart, het is niet aan de medewerkers de gemeente ter verantwoording te roepen, die taak ligt bij de instellingen die voor te lage prijzen meewerken aan een ziekmakende marktwerking in de zorg.
De kritiek van de vakbond op de OR-Viva is hypokriet. Immers toen de alfa-hulpen in loop van 2009 verplicht weer in vaste dienst werden aangenomen werden zij door meeste zorginstellingen teruggeplaatst in schaal 10 (in 2006 nog in schaal 15 en 20). Van de vakbonden is in 2009 totaal niets gehoord. Viva Zorggroep heeft hen nu blijkt in 2009 wel aangenomen in schaal 15 met de intensie dat de gemeenten hun tarieven zouden aanpassen op dat niveau. Zoals nu blijkt weigeren de gemeenten dit te doen. Het wordt tijd dat de HbH-medewerkers in Nederland eens flink aan de voordeuren van de gemeentehuizen bonzen om de tarieven weer op schaal 15 aan te passen.
Want van de Rijksuitkering WMO wordt 88% gevoed t.b.v. HbH. De gemeenten besteden gemiddeld slechts 42% aan HbH. Waar is de overige 46%. Want op balansen van de jaarrekeningen van de gemeenten staat niets c.q. vrijwel niets aan WMO-verplichtingen gereserveerd.