Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

OR weigert discussie met actiegroep ViVa

Mark van Dorresteijn
Medewerkers van ViVa Zorggroep zijn afgelopen maandag tegengehouden door beveiligingsmedewerkers toen zij massaal een bijeenkomst van de ondernemingsraad (OR) wilden bezoeken.
OR weigert discussie met actiegroep ViVa

De OR van ViVa had voor deze week vijf vergaderingen georganiseerd om het personeel meer uitleg te geven over de aangekondigde loonsverlaging en geplande ontslagen. De medewerkers kregen uitnodigingen op naam voor de verschillende data, maar besloten dat zij gezamenlijk geïnformeerd wilden worden. Eenmaal aangekomen bij het hoofdgebouw stond de actiegroep ‘Wij zijn de Thuiszorg’, met ondersteuning van Abvakabo FNV, voor een dichte deur. “De OR stond geen enkel tegengeluid toe en had bodyguards ingehuurd om de medewerkers tegen te houden”, aldus de vakbond. De medewerkers vroegen de OR naar buiten te komen en daar de uitleg te geven. Dit weigerde de OR. Door deze actie verliest de OR legitimiteit, meent de vakbond. “De OR durft niet onder ogen te zien dat de ontslagaanvraag absoluut onaanvaardbaar is.”

De kant van het bestuur

De OR liet op woensdag 6 april per brief weten dat zij de kant van het bestuur kiest in het conflict over loonsverlaging of ontslag. De reorganisatieplannen zouden ’onvermijdelijk’ zijn. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Gemeenten verlengen contract ViVa! Thuiszorg

Viva Zorggroep meldt collectief ontslag bij UWV

Viva Zorggroep wil af van 650 thuishulpen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Wat mij zeer verbaast is de rol de OR in deze heeft genomen. De ondernemingsraad is er om de belangen van “alle” medewerkers te behartigen. Dat zij in deze de kant van de werkgever kiest om voor een groot aantal medewerkers de banen te laten behouden is begrijpelijk. Wat onbegegrijpelijk is dat zij niet het gesprek/ de discussie met hun achterban aan willen gaan. Hoe moeilijk dit soort gesprekken ook zijn, het hoort bij je functie als OR lid en bij je rol als spreekbuis van je achterban. FOEI!

  2. Lees alle reacties
  3. De kritiek van de vakbond op de OR-Viva is hypokriet. Immers toen de alfa-hulpen in loop van 2009 verplicht weer in vaste dienst werden aangenomen werden zij door meeste zorginstellingen teruggeplaatst in schaal 10 (in 2006 nog in schaal 15 en 20). Van de vakbonden is in 2009 totaal niets gehoord. Viva Zorggroep heeft hen nu blijkt in 2009 wel aangenomen in schaal 15 met de intensie dat de gemeenten hun tarieven zouden aanpassen op dat niveau. Zoals nu blijkt weigeren de gemeenten dit te doen. Het wordt tijd dat de HbH-medewerkers in Nederland eens flink aan de voordeuren van de gemeentehuizen bonzen om de tarieven weer op schaal 15 aan te passen.
    Want van de Rijksuitkering WMO wordt 88% gevoed t.b.v. HbH. De gemeenten besteden gemiddeld slechts 42% aan HbH. Waar is de overige 46%. Want op balansen van de jaarrekeningen van de gemeenten staat niets c.q. vrijwel niets aan WMO-verplichtingen gereserveerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.