Het College van B en W van gemeente Breda heeft onlangs een nieuwe Europese aanbesteding gedaan voor de huishoudelijke verzorging. Het resultaat is dat de huishoudelijke verzorging in Breda vanaf 1 januari 2012 door vijf in plaats van 17 zorgaanbieders wordt uitgevoerd. Deze uitkomst veroorzaakt nogal wat spanning in de gemeente.
Behalve Surplus Zorg zijn de geselecteerde
Het kan helaas altijd nog erger. In de Peelgemeenten (Gemert, Asten, Someren, Laarbeek, Deurne en nog enkele andere gemeenten in Oost Brabant, mogen de cliënten alleen kiezen uit de twee goedkoopste aanbieders. De overige gecontracteerde partijen worden door de gemeente buitenspel gehouden. Hoezo marktwerking en kiezen voor kwaliteit??
Ik word hier zo moe van.
Ben al 19 jaar inkoper in de zorg.
Waarom nou meestal kiezen voor de goedkoopste.
Ben bang dat als ik ooit op latere leeftijd verpleging nodig heb dat het dan een moeizaam verhaal wordt, met dank aan mijn collega’s.
houd nou eens op kabinet
zorggeld wat besteed dient te worden om mensen zorg te bieden word verkwansseld aan ambtenarij
Clienten en zorgmedewerkers hebben er genoeg van
Weg met die EU
4300 cliënten moeten “kiezen” voor een andere zorgaanbieder. Slechts 400 kunnen blijven bij de huidige. Dat na een aanbesteding met als doel “de zorg met behoud van kwaliteit goedkoper en efficiënter te organiseren”. Hoezo efficiënt en hoe zit het met die kwaliteit?? 1060 thuishulpen zijn per 1 januari hun werk kwijt. Zelfs een goede overgangsregeling heeft de gemeente niet getroffen. En dan zegt wethouder Meeuwis ook nog: “Uiteraard is het aan de hulp om er al dan niet voor te kiezen om voor een andere zorgaanbieder te gaan werken”. Wat keuze??? Ze staan per 1 januari op straat! Meest vrouwen onder wie velen kostwinner, dit werk vaak al jaren doen, worden zo even aan de kant gezet door dit Bredase college. De zorg is ze een rotzorg!
is het niet verstandiger om ipv die geldslurpende aanbestedingen te hanteren, een reeel vast tarief neer te leggen, waar de aanbieders dan wel of niet accoord mee kunnen gaan. Door dat aanbesteden wordt de kwaliteit van zorgverleners en ook geboden zorg steeds lager. mensen zitten steeds meer in hun iegen troep. En dat terwijl mensen steeds langer thuis moeten kunnen blijven wonen. Kan het nog paradoxaler.
en hoeveel kosten hebben de gemeente, en al die aanbieders, moeten maken in het kader van die Europese aanbesteding. geld dat aan de zorgvoorziening is onttrokken!.
Dat de gemeente kiest is een gevolg van de WMO en de marktwerking in de zorg. Dat gemeente (op een enkele uitzondering na) kiest voor organisaties die behoren tot de categorie financieel oncontroleerbare BV’s (ThuiszorgInHolland en Actief Huiszorg) en voor een wel zeer verdachte organisatie Thuiszorg VDA geeft te denken. De eerste twee B’s hoeven niet jaarlijks een jaarrekening te publiceren op basis van de wet jaarverslagen zorg en de derde organisatie Thuiszorg VDA betaalt een eigenaar/directeur/bestuurder: van den Akker aan zijn eigen beheers BV. Waarom niet gegund aan organisaties die daadwerkelijk de CAO VVT naleven en ook financieel transparant zijn. Heeft de gemeente Breda boter op zijn hoofd en geeft het gemeenschapsgeld aan financieel oncontroleerbare instellingen??? Waarom??
Hoezo marktwerking als je 12 winkels zegt dat ze niet mogen leveren? Hoezo keuzevrijheid van de client? 17 of 5 leveranciers. De wereld op z’n kop!