Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Breda stapt over op nieuwe thuiszorgaanbieders

Het College van B en W van gemeente Breda heeft onlangs een nieuwe Europese aanbesteding gedaan voor de huishoudelijke verzorging. Het resultaat is dat de huishoudelijke verzorging in Breda vanaf 1 januari 2012 door vijf in plaats van 17 zorgaanbieders wordt uitgevoerd. Deze uitkomst veroorzaakt nogal wat spanning in de gemeente.
Breda stapt over op nieuwe thuiszorgaanbieders

Behalve Surplus Zorg zijn de geselecteerde zorgaanbieders nieuw in Breda. Dat betekent dat ruim vierduizend mensen/gezinnen zullen moeten overstappen naar een andere zorgaanbieder, en velen vragen zich af of zij hun vertrouwde thuiszorghulp wel kunnen houden. In het bestek van de aanbesteding wordt de nieuwe zorgaanbieders expliciet gevraagd in overleg te treden met de huidige aanbieders om zowel personeel als cliënten over te nemen.

Meldpunt CDA

De CDA-fractie van de gemeenteraad heeft een meldpunt geopend naar aanleiding van de aanbesteding. “De CDA fractie kan met deze signalen het College houden aan de gemaakte afspraken omtrent de kwaliteit van zorgverlening”, zo staat er op de site van de partij.

Careyn

In een reportage van Omroep Brabant noemt verliezende thuiszorgorganisatie Careyn de nieuwe Wmo-aanpak van Breda ‘onverstandig’. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Breda stapt over op alfahulpen in de Wmo

‘Gemeenten schenden wet bij aanvragen Wmo’

Nieuw Wmo-beleid in Rotterdam

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Het kan helaas altijd nog erger. In de Peelgemeenten (Gemert, Asten, Someren, Laarbeek, Deurne en nog enkele andere gemeenten in Oost Brabant, mogen de cliënten alleen kiezen uit de twee goedkoopste aanbieders. De overige gecontracteerde partijen worden door de gemeente buitenspel gehouden. Hoezo marktwerking en kiezen voor kwaliteit??

  2. Lees alle reacties
  3. 4300 cliënten moeten “kiezen” voor een andere zorgaanbieder. Slechts 400 kunnen blijven bij de huidige. Dat na een aanbesteding met als doel “de zorg met behoud van kwaliteit goedkoper en efficiënter te organiseren”. Hoezo efficiënt en hoe zit het met die kwaliteit?? 1060 thuishulpen zijn per 1 januari hun werk kwijt. Zelfs een goede overgangsregeling heeft de gemeente niet getroffen. En dan zegt wethouder Meeuwis ook nog: “Uiteraard is het aan de hulp om er al dan niet voor te kiezen om voor een andere zorgaanbieder te gaan werken”. Wat keuze??? Ze staan per 1 januari op straat! Meest vrouwen onder wie velen kostwinner, dit werk vaak al jaren doen, worden zo even aan de kant gezet door dit Bredase college. De zorg is ze een rotzorg!

  4. is het niet verstandiger om ipv die geldslurpende aanbestedingen te hanteren, een reeel vast tarief neer te leggen, waar de aanbieders dan wel of niet accoord mee kunnen gaan. Door dat aanbesteden wordt de kwaliteit van zorgverleners en ook geboden zorg steeds lager. mensen zitten steeds meer in hun iegen troep. En dat terwijl mensen steeds langer thuis moeten kunnen blijven wonen. Kan het nog paradoxaler.

  5. Dat de gemeente kiest is een gevolg van de WMO en de marktwerking in de zorg. Dat gemeente (op een enkele uitzondering na) kiest voor organisaties die behoren tot de categorie financieel oncontroleerbare BV’s (ThuiszorgInHolland en Actief Huiszorg) en voor een wel zeer verdachte organisatie Thuiszorg VDA geeft te denken. De eerste twee B’s hoeven niet jaarlijks een jaarrekening te publiceren op basis van de wet jaarverslagen zorg en de derde organisatie Thuiszorg VDA betaalt een eigenaar/directeur/bestuurder: van den Akker aan zijn eigen beheers BV. Waarom niet gegund aan organisaties die daadwerkelijk de CAO VVT naleven en ook financieel transparant zijn. Heeft de gemeente Breda boter op zijn hoofd en geeft het gemeenschapsgeld aan financieel oncontroleerbare instellingen??? Waarom??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.