Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Banken draaien geldkraan dicht, ziekenhuizen in problemen

Financiële problemen dreigen voor de ziekenhuizen. Dat komt omdat banken en zorgverzekeraars vanwege de kredietcrisis terughoudend zijn met het verstrekken van leningen. Dat schrijft het Financieele Dagblad.
Banken draaien geldkraan dicht, ziekenhuizen in problemen

Daar komt bij dat ziekenhuizen extra kapitaal nodig hebben vanwege de overgang van dbc’s naar DOT zorgproducten.

Ziekenhuizen hebben krediet nodig

Vanaf volgend jaar kunnen ziekenhuizen voor een groot deel van de behandelingen pas ver in het boekjaar rekeningen versturen aan zorgverzekeraars. Intussen moeten wel patienten worden behandeld. Zorgverzekeraars en banken wijzen naar elkaar bij de vraag wie de ziekenhuizen het geld zou moeten verstrekken om het eerste deel van het jaar door te komen.
Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg van de Rabobank zegt in het FD dat banken niet staan te trappelen om ziekenhuizen extra krediet te verschaffen. Volgens hem hebben banken al en substantieel kapitaal in de sector uit staan. Van Schaik vindt dat de zorgverzekeraars nu aan zet zijn.

Afspraken over kwaliteitsnormen

Roelof Konterman, bestuursvoorzitter van Achmea Zorg en Gezondheid laat weten ‘voorzichtig te zijn en te blijven met bevoorschotting’. Hij zegt alleen een voorschot te willen betalen als met de desbetreffende ziekenhuizen ook afspraken kunnen worden gemaakt over kwaliteitsnormen en aantallen behandelingen. Konterman wijst erop dat de risico’s voor zorgverzekeraars ook zijn toegenomen. Evenals de strengere eisen die De Nederlandse Bank stelt. De solvabiliteit voor zorgverzekeraars moet omhoog naar elf procent. Van Schaik vreest dat niemand straks de ziekenhuizen wil helpen die nu al in de problemen zitten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Benchmark: ziekenhuizen komen in de rode cijfers
ZN: 100 miljoen in saneringsfonds ziekenhuizen
'Invoering van DOT leidt tot chaos'

7 reacties

 • no-profile-image

  criet

  dus uiteindelijk zal de burger dit relaas op moeten hoesten

 • no-profile-image

  Greet

  NVZ heeft heel lang geroepen.
  Geen DOT als de zorgverzekeraars niet bevoorschotten.
  Zie nu, wel DOT, geen voorschot.
  DUS NVZ stekker uit DOT?

 • no-profile-image

  Michel

  Zorgverzekeraars zouden toch moeten snappen dat als ze niet langer bevoorschotten, de kosten voor een ziekenhuisorganisatie omhoog gaan en daarmee er prijsdruk ontstaat op het tarief in het B-segment.
  Dat is een normaal economisch fenomeen.
  Blijkbaar wentelt Achmea deze kosten liever af op de gemeenschap en haar verzekerden via een hogere premie dan dat ze het aan de voorkant zelf blijven dragen (want dat doen ze nu ook).

 • no-profile-image

  DGo

  DOT dreigt chaos te veroorzaken. Dat zou je als NVZ toch niet moeten willen? Beter ten halve gekeerd dat ten hele gedwaald, zou ik zeggen.
  Maar daarvoor zal wel heel veel overredingskracht voor nodig zijn want nogal wat plannen van VWS zijn gestoeld op DOT.
  Dat zou de ziekenhuizen weer de gelegenheid geven wat meer druk op de ketel te zetten om de dreigende financiële problemen van het eigen bordje te krijgen.

  En meneer Konterman begrijpt het nog niet goed. Het aanstaande probleem betreft 'slechts' platvloerse omzet/productie van ziekenhuizen die is gemaakt voor zijn verzekerden maar waarvoor er steeds geen factuur kan worden gemaakt omdat de blackbox niet naar behoren functioneert.

 • no-profile-image

  J de Graaff

  De banken hebben eerst onverantwoord veel geinvesteerd in veel te dure nieuwbouw projecten zoals bijv. RDGG, HAGA etc. En nu is er ineens geen geld voor korte termijn overbrugging ? Hoezo langetermijn visie bij banken

 • no-profile-image

  a.noniem

  Eerst stoppen de banken onverantwoord veel geld in nieuwbouw zoals bijv bij RDGG
  en nu zeggen dat er geen overbruggingskredieten zijn, hoezo lange termijn visie visie ?

 • no-profile-image

  huupke

  het kon maar niet op-dank je wel headhunters-een apart vak overigens!
  denk wel dat de basis het moet oplossen!toch

Of registreer u om te kunnen reageren.