Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

VWS bereidt winstuitkering in 2013 voor

Het ministerie van VWS werkt aan een wetsontwerp dat winstuitkering in de zorg mogelijk moet maken in 2013. De NVZ vereniging van ziekenhuizen schrijft op haar site mee te denken met het ministerie over dit wetsvoorstel.
VWS bereidt winstuitkering in 2013 voor

Het wetsontwerp zal volgens de NVZ vermoedelijk bepalen dat een winstuitkering pas mogelijk is na een positief advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de kwaliteit van de zorg. Bovendien mag volgens de koepel geen winst worden uitgekeerd gedurende de eerste drie jaar na het moment van investeren. De NVZ verwacht bovendien dat het wetsontwerp rond de zomer naar de Raad van State gaat voor advies en het eind dit jaar bij de Tweede Kamer wordt ingediend. Het is dan de bedoeling dat de wet geldt vanaf 1 januari 2013.

Productie ZBC’s

“Wie er precies mag investeren en op welke manier, is nog allemaal ongewis”, zegt NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst. De koepel heeft in het overleg over de wet ook gewezen op een aantal knelpunten. “Zo moet er antwoord komen op de vraag hoe VWS om wil gaan met de mogelijkheid dat de productie in zelfstandige klinieken (zbc’s) fors opgevoerd wordt en dat dit op ziekenhuizen wordt afgewenteld”, zegt Van der Horst. “Ook de relatie van deze wet en het nog in te voeren macroplafond is nog onduidelijk.”

Zelfstandig Klinieken Nederland

De koepel Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) was ook uitgenodigd voor het overleg maar moest volgens woordvoerder Marijn Lamers vanwege een late uitnodiging verstek laten gaan. Lamers verbaast zich over de berichtgeving van de NVZ. “Het punt dat er drie jaar gewacht moet worden is vreemd omdat het vrij gebruikelijk is dat er pas na een langere aanloopperiode rendement wordt uitgekeerd.” Lamers heeft ook vraagtekens bij de rol van de IGZ in dit ontwerp. “De Inspectie krijgt zo wel heel veel taken op het bordje. Bovendien zal een investeerder kiezen voor de beste instellingen, met een keurmerk en waar de zorg gegarandeerd op orde is.” Ten slotte ziet Lamers geen probleem met een eventuele hogere productie bij zbc’s. “De zorgverzekeraar beslist waar wel en niet geproduceerd wordt. Als bij een zbc 15 procent goedkoper geleverd kan worden, dan zal de verzekeraar daar de productie laten stijgen. Verschuivingen van zorg van slechte naar goede instellingen is juist de bedoeling van dit stelsel.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Nieuw kabinet kiest voor winstuitkering

Privaat kapitaal stapt in huisartsenzorg

NZa experimenteert met winstuitkering in de zorg

Winstuitkering zorg fiscaal onaantrekkelijk

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als ik de NVZ was dan zou ik een onderzoek willen naar de verschillen tussen de patiënten die gebruik maken van een ZBC en een ziekenhuis. Er is alle reden om aan te nemen dat de ziekenhuizen blijven zitten met de lastige, en dus dure, patiënten. Dergelijk onderzoek is echter niet eenvoudig. Objectieve patiëntenkarakteristieken laten slechts een klein deel van de verschillen zien. Immers de ZBC’s selecteren ook patiënten aan de poort, en dan hebben ze veel meer informatie dan objectieve patiëntengegevens doen vermoeden. Geen klusje voor DBC-onderhoud dus.

  3. Het prijsverschil tussen behandelingen in ZBC’s en in Ziekenhuizen is veel te gering. Gezond boerenverstand zegt dat en het is aan de NZa om dat eens boven water te krijgen.
    Zeker nu ook Academische Ziekenhuizen deelnemen in ZBC’s moet er bij de Overheid en de verzekeraars toch een lichtje aangaan dat er wat mis is in de kostenstructuur.
    Het Orbis en JBZ laten zien dat het verdienmodel van ziekenhuizen niets te maken heeft met zorgleveren maar alles met de Hotelfunctie: 900 bedden voor een modern ziekenhuis in een adherentie gebied van een 250.000 personen?
    Dat kan best wat minder.
    Zie Cleveland Clinic, Mayo Clinic en de KP ziekenhuizen.
    Gemiddelde ligdagen per patiënt is daar 2.8.
    Reken uit je winst als verzekeraar of als Rijksoverheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.