Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders weten weinig over reanimatie

Redacteur Zorgvisie
Bijna driekwart van de Nederlanders weet niet wat te doen als iemand moet worden gereanimeerd. Er is in het land dus te weinig kennis over reanimatie, stelt het Rode Kruis.
Reanimatie-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Het percentage Nederlanders dat te weinig kennis heeft over reanimatie is de afgelopen twee jaar niet gedaald, zo meldt het Rode Kruis vandaag. Wel hebben iets meer mensen kennis van de automatische externe defibrilator (AED). Twee jaar geleden had 76 procent hier kennis van, nu is dat gegroeid naar 80 procent van de Nederlanders. Een kleine kanttekening is wel dat slechts een kwart van deze mensen ook weet hoe de AED werkt.

Het Rode Kruis noemt het gebrek aan kennis ernstig. ‘Het is van levensbelang dat Nederlanders massaal leren reanimeren en de AED leren te bedienen’, zegt directeur Gijs de Vries. ‘Als binnen zes minuten wordt gestart met de reanimatie en de AED wordt gebruikt, stijgt de overlevingskans van een slachtoffer aanzienlijk. We roepen dan ook iedereen op een reanimatiecursus te doen.’

(ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.