Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Erbudak: ‘Het spel is nog maar net begonnen’

Voormalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis zegt heel blij te zijn met de uitspraak die de Ondernemingskamer op 18 oktober deed. De rechter stelde de aandelen van ‘de erven Schram’ onder beheer en schorste per direct mede-aandeelhouder Pim Schram. Erbudak: ‘Het Slotervaartziekenhuis zit helemaal klem.’

Onderzoek

De rechter beveelt ook een onderzoek naar het beleid van de twee bv’s - Meromi en Jeemer, waardoor Erbudaks kinderen indirect aandeelhouder zijn van het Amsterdamse ziekenhuis. Erbudak vroeg in eerste instantie aan de rechter een onderzoek naar de gang van zaken in het Slotervaartziekenhuis, maar dat weigerde de rechter. Door deze omweg zou Erbudak alsnog haar zin kunnen krijgen.

Machtsstrijd

Na het overlijden van Erbudaks zakenpartner Jan Schram ontstond een machtsstrijd met als inzet het voortbestaan van het Slotervaartziekenhuis. Het ziekenhuis verkeerde in februari 2013 in acute nood en dreigde de salarissen van het personeel niet te kunnen betalen. Huisbank ING bevroor ruim 60 miljoen euro aan leningen. Daar kwam bij dat Erbudak in een verhitte strijd was verwikkeld met grootste zorgverzekeraar Achmea. Ze leek de onderhandelingen niet te gaan winnen, waardoor het ziekenhuis geen inkoopcontract zou krijgen. Als gevolg daarvan zouden nieuwe patiënten hun ziekenhuisrekeningen voor het grootste deel zelf moeten gaan betalen. Erbudak beloofde dat het ziekenhuis die kosten op zich zou nemen.

Geschorst

De oplossing was als volgt: de raad van commissarissen greep in en zette Erbudak op non-actief. Op financieel vlak probeerden ‘de erven Schram’ om Erbudak buiten spel te zetten door extra aandelen uit te geven. Zo kregen de erven Schram bijna 100 procent van de aandelen Slotervaartziekenhuis in handen. Erbudak: ‘De rechter heeft sterke vermoedens omtrent wanbeleid. Hij liet zich niet in de maling nemen tijdens de zitting op 4 juli.’

Bv-constructies

Wijlen Jan Schram was bestuurder van Meromi en zette Erbudak neer als bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis. Erbudaks kinderen en de erven van Schram zijn aandeelhouder in Meromi en daardoor in het Slotervaartziekenhuis. Jeemer is grootaandeelhouder in Meromi en bestaat uit Erbudaks zoon en dochter en de erven Schram. Pim Schram volgde zijn oom Jan Schram op na diens overlijden eind 2012.

Aandelenemissie

Erbudak heeft het de erven Schram altijd verweten dat zij zonder haar medeweten een aandelenemissie uitvoerden waardoor de aandelen van haar kinderen verwaterden van 49 naar minder dan 1 procent. De Ondernemingskamer gaat hierin mee: Pim Schram had tijdig openheid van zaken moeten geven aan zijn minderheidsaandeelhouder. Ook weegt de rechter mee dat de ING bank eveneens niet op de hoogte is gesteld en het dus maar de vraag is of de aandelenemissie noodzakelijk was voor het voortbestaan van het Slotervaartziekenhuis.

Wanbeleid?

De Ondernemingskamer stelt dat er gegronde redenen bestaan om aan het beleid en de gang van zaken te twijfelen bij beide bv’s. De aandelen die de erven Schram bezitten, moeten worden overgedragen aan een nader aan te wijzen beheerder. Daarnaast gelast de rechter een onderzoek naar de gang van zaken bij Meromi BV en Jeemer BV. Met name Pim Schram had direct belang bij de aandelenemissie.

Erbudak gaat door

Erbudak en haar kinderen zijn veroordeeld tot betaling van de proceskosten, die ruim 10.000 euro bedragen. Meromi BV en Jeemer BV moeten het salaris van de beheerder bekostigen en het onderzoek. Het gelaste onderzoek mag volgens de rechter maximaal 50.000 euro kosten. Kleine bedragen, volgens Erbudak. Naar het Slotervaartziekenhuis wil ze niet meer terug, zegt ze. Maar het resultaat wat er nu ligt, smaakt naar meer: ‘Ik laat het hier natuurlijk niet bij zitten.’

4 reacties

 • Gonny Wiki-Wachtgeld

  Het begin van het einde..., Lex de voormalige advocaat van Ayseltje , voorheen partners in crime ze liepen de rechtbank samen plat met vuile zaakjes, nu staan ze tegenover elkaar..mooier kan het niet... laat ze al modder gooiend elkaar kapot maken.. dat wens ik ze toe...

 • fred

  Beste lezer,
  Het gaat om het behoud van het ziekenhuis.En daarvoor is veel geld nodig.
  Misschien moet nu gedacht worden aan een nieuwe informal investor.
  Vriendelijke groet

 • guus

  Het zegt genoeg dat Erbudak het een 'spel'noemt. Deze scherts vertoning kent alleen maar verliezers. Erbudak heeft de kluit belazerd en zou wat mij betreft een toontje lager mogen zingen. Zij heeft uiteindelijk maar 1 doel met het spel wat zijn nu speelt : geldelijk gewin.

 • Janbert Heemstra

  Ik zou dit geen spel willen noemen, maar een machtsstrijd die het ziekenhuis niet ten goede komt.
  Is er ook aan mediation gedacht voordat de zaak werd aangebracht bij de OK?

Of registreer u om te kunnen reageren.