Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verzekeraars zien zorgkosten flink stijgen

De zorgkosten gaan in 2014 met 5,3 procent omhoog. Dat is 1,97 miljard euro. Dat blijkt uit de prognose van de zorgkosten voor 2014 van Zorgverzekeraars Nederland en Vektis.
Verzekeraars zien zorgkosten flink stijgen

Het grootste deel van de stijging (41 procent) zit in de kosten voor ziekenhuiszorg. Er is weliswaar voor 2014 een afspraak gemaakt dat de volumegroei maximaal 1,5 procent mag zijn, maar in dit akkoord zijn de loonontwikkelingen niet meegenomen. Bovendien zijn fertiliteitshormonen van farmacie naar het ziekenhuisbudget overgeheveld, inclusief de benodigde injectiematerialen. Hiermee is 41 miljoen euro gemoeid.

 

Ramingen

De ramingen van ZN en Vektis liggen lager dan die de minister van VWS hanteert. Dat komt omdat de verzekeraars een aantal kabinetsmaatregelen dat voor volgend jaar kosten moet besparen, niet hebben meegenomen in de berekening. ZN-woordvoerder Maaike Krommendijk: ‘We gaan alleen uit van concrete cijfers en proberen zo min mogelijk te voorspellen.’ Vorig jaar bleek de raming, waarop de premies mede gebaseerd worden, 12 procent hoger dan de uiteindelijke kosten. ‘Dit willen we voorkomen. Daarom is deze prognose is zo reëel mogelijk.’

 

Verloskunde

Een opvallend hoofdstuk uit de prognose betreft de verloskunde. Daar gaan de kosten als enige zorgsector achteruit, met maar liefst 23 procent. Deze sterke daling is echter eenmalig en heeft te maken met de manier waarop de kosten in de prognose van dit jaar zijn berekend.

 

Premie

De kostenstijging zal volgend jaar niet tot een hogere verzekeringspremie leiden, zo meldt de Zorgthermometer 2014 . 'Vergeleken met het voorgaande jaar komt het erop neer dat de rekenpremie daalt en de opslagpremie stijgt. Per saldo daalt hierdoor de totale nominale premie per verzekerde per jaar met 24 euro in 2014.'

8 reacties

 • Antoinette Vietsch

  Is de stijging van 5,3% vanaf de werkelijke kosten, dus raming van vorig jaarminus 12% en dan pas plus 5,3% = minus 6,7%?

 • aaltd

  Alleen de zorgverzekeraar kijkt of u de hulp die u zou moeten ontvangen ook daadwerkelijk krijgt. Als de kosten voor hen te hoog worden krijgt u die hulp dus gewoon NIET!!! Zij maken uit hoe erg u ziek of hulpbehoevend bent.

 • n.hogendoorn

  Oudere mensen die zorg en geborgenheid nodig hebben, kunnen dat niet meer ontvangen in instellingen, dat moeten ze maar thuis zien te regelen, vanwege de bezuiningen. En dan lees je dat de stijging voor 2014 voornamelijk komt door ziekenhuiszorg met hun dure top. Lijkt mij dat er iets beter door de slimme heren (dhr Rutte, snotaap zou mijn moeder zeggen, vrijgezelle man die niets nergens naar hoeft te kijken) uit Den Haag naar de uitgaven in de zorg en de behoeftes van de ouderen,die wel Nederland opgebouwd, gekeken gaat worden.

 • Johan

  Of zouden verzekeraars eigenlijk wel graag willen dat de zorgkosten stijgen?
  Terwijl ze all zorgorganisatie het vel over de neus halen
  waarop die organisaties natuurlijk weer hel en verdoemenis schreeuwen

 • Johan

  wie het begrijpt mag hert mij uitleggen
  -de kosten stijgen veel meer dan afgesproken
  -de premie gaat omlaag
  -als dure hormomen van farmacie naar ziekenhuisbudget gaan is dat toch cab zkvw naar zkvw?

  waarom zijn verzekeraars zo machtig en rijk?

 • midden

  bevreemd me in het geheel niet
  zowel inhoudelijk(gebied ongekend uitgebreid,bv zwangerzijn is ook ziek etc.???) als onroerendgoedelijk
  grote ziekenhuizen gefuseerd en gebouwd, de laatste jaren, die moeten uiteindelijk toch ook afgeschreven worden, natuurlijk over de ruggen van de belastingbetalers???

 • De Vogelvrije Huisarts

  Boeiende laatste zin: 'Per saldo daalt hierdoor de totale nominale premie per verzekerde per jaar met 24 euro in 2014.'
  'per verzekerde per jaar': ook in 2015?

 • G123

  ''Het grootste deel van de stijging (41 procent) zit in de kosten voor ziekenhuiszorg.''

  Maar de tehuizen met hun bewoners krijgen in de media de schuld in de schoenen geschoven voor de exorbitante kostenexplosies...

Of registreer u om te kunnen reageren.