Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnamestop Radboudumc voor Achmea-verzekerden

Mark van Dorresteijn
Verzekerden van Achmea kunnen voorlopig niet terecht in het Radboudumc te Nijmegen. De stop wordt veroorzaakt door het feit dat het Radboudumc dit jaar meer Achmea-verzekerden heeft behandeld dan contractueel afgesproken met Achmea. De kosten hiervan kan het Radboudumc op grond van het contract niet meer declareren bij Achmea.
Opnamestop Radboudumc voor Achmea-verzekerden

De stop is ingegaan op 25 november en duurt tot de jaarwisseling. Het Radboudumc schat in dat enkele honderden mensen dit jaar niet worden behandeld. Sommige patiënten zullen in januari weer bij het Radboudumc terechtkunnen. Anderen moeten misschien naar een ander ziekenhuis. Spoedeisende zorg, al gemaakte afspraken en lopende behandelingen gaan wel door. Ook wordt er een uitzondering gemaakt voor kinderen.

Achmea

De stop geldt alleen voor verzekerden van Achmea. ‘We zijn over het afgesproken bedrag aan zorg heen gegaan. Achmea wil het verschil niet betalen. De extra kosten zijn voor onze rekening. Een gesprek heeft tot niets geleid’, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.Volgens het umc heeft het besluit gevolgen voor de klanten van Achmea-dochters als FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis, Agis, Avéro Achmea en De Friesland.

Overleg

Het Radboudumc en Achmea overleggen over de situatie. Daarbij moeten ook afspraken voor volgend jaar worden gemaakt. Dat moet herhaling voorkomen. ‘Het moge duidelijk zijn dat we dit allebei geen ideale situatie vinden’, aldus de woordvoerder van het Radboudumc.

Achmea zet vraagtekens bij de uitleg van het Radboudumc. ‘Het ziekenhuis heeft tot nu toe geen duidelijke cijfers aangeleverd waaruit blijkt dat het budget wordt overschreden’, zegt de verzekeraar in een reactie. Achmea raadt klanten aan contact op te nemen als ze niet in Nijmegen terechtkunnen.

Garantie op zorgaanbieder

PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester pleitte tijdens een algemeen overleg van Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid over de Zorgverzekeringswet dat patiënten altijd naar een zorginstellingen moeten kunnen, als hun verzekeraar met deze partij een contract heeft afgesloten. Zorgverzekeraars spelen volgens Bouwmeester momenteel mooi weer. Op hun website geven ze aan dat ze een contract hebben gesloten met een bepaalde zorgaanbieder en toch krijgen verzekerden soms te horen dat ze niet naar die specifieke zorgaanbieder mogen gaan. Dat komt doordat zorgverzekeraars maar een beperkte hoeveelheid zorg bij zorgaanbieders inkopen, legt Bouwmeester uit. ‘Als het zorgplafond is bereikt, dan sturen zorgverzekeraars hun verzekerden naar andere aanbieders. Dan misleiden ze hun verzekerden, omdat ze dunne flutcontractjes afsluiten.’

Opnamestop

Het Radboudumc heeft de opnamestop per brief doorgegeven aan de afdelingshoofden van het ziekenhuis. Die brief kwam via de klokkenluiderswebsite Publeaks bij de NOS terecht. Via de website kunnen mensen anoniem gevoelige informatie delen met verschillende media.

TweeSteden

In december 2011 besloot het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk tot de jaarwisseling geen patiënten meer te behandelen die verzekerd waren bij Achmea. Ook toen had het ziekenhuis meer patiënten behandeld dan op voorhand was afgesproken en wilde Achmea niet bijbetalen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.