Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ouderen ontwijken massaal hogere eigen bijdrage

Uit een enquête onder 85 notariskantoren blijkt dat veel ouderen in de eerste drie maanden van 2013 hun vermogen hebben aangepast. Dat doen zij om onder de hogere eigen bijdrage uit te komen die vanaf dit jaar geldt.
Ouderen ontwijken massaal hogere eigen bijdrage

De enquête is uitgevoerd door notarissenkoepel Netwerk Notarissen. Volgens dit netwerk zijn veel ouderen geschrokken van het nieuws dat vanaf 2013 een hogere eigen bijdrage moet worden betaald voor zorg en ziektekosten. Uit het onderzoek blijkt dat veel van hen snel tot actie zijn overgegaan. Het gaat vooral om ouderen die nog niet in een zorg- of verpleeginstelling zitten. Zij maken testamenten en doen schenkingen om hun vermogen, waarover de zorgbijdrage wordt berekend, te verkleinen. Ouderen hopen daarmee in de toekomst een lagere eigen bijdrage te hoeven betalen.

Ontduiken hoge bijdrage
Toen de nieuwe maatregelen van de AWBZ aan de Tweede Kamer werden voorgesteld, zei de regering nauwelijks ontwijkgedrag te verwachten. De nieuwe maatregelen zijn nog geen drie maanden oud of veel ouderen bezoeken een notaris om hun vermogen te verlagen, stelt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen op basis van een enquête onder notariskantoren. 'Maar liefst een op de tien cliënten die bij de Netwerknotaris komt, komt voor advies over verlaging van het vermogen voor de AWBZ. Van die cliënten heeft 1 op de 4 cliënten vóór 1 maart bij de notaris maatregelen genomen voor die verlaging. In veel mensen blijkt een diepe angst te zitten om het vermogen te moeten opeten terwijl ze in het verpleeghuis zitten. Ze vrezen hun kinderen geen erfenis te kunnen nalaten. De nieuwe maatregel doet hen denken aan de Wet op de bejaardenoorden die tot 1997 gold en die leidde tot massaal wegschenken van vermogen.'

Schenkingen

Uit de enquête blijkt dat ouderen de notaris vooral opdracht geven het testament aan te passen of advies vragen over schenkingen. Van der Geld: 'Ouderen kiezen ervoor om in hun testament op te nemen dat de erfenis aan de kinderen moet worden uitgekeerd als de overgebleven ouder in een AWBZ-instelling terechtkomt'. Deze maatregel heeft pas effect als een van de partners is overleden.

Gerelateerde tags

3 reacties

 • Jan C

  Teceer neemt figuren (politici, bestuurders e.d.) in bescherming die TEN KOSTE VAN TECEER en de burgers heel, heel goed voor zichzelf en hun naasten zorgen als die in zorgproblemen komen.
  Droom maar lekker door.

 • adje rem

  Geachte Teceer. Ouderen met vermogen betalen gewoon extra belasting zonder daarvoor extra of betere ZORG te ontvangen. De overheid stopt dit extra geld in hun bodemloze geldzucht . Nog even en u betaalt pensioenpremie als percentage van uw inkomen, waarna de overheid de hoogte of laagte van uw pensioen bepaalt. Eerlijk toch ? ? Ergens hoor ik een homerisch , neen stalinistisch gelach ? ?

 • Teceer

  natuurlijk. veel ouderen hebben hun vermogen als een appeltje voor de dorst. dan moet je niet verwachten dat ze dat aanspreken voor een dak boven hun hoofd of voor zorg, toch?

Of registreer u om te kunnen reageren.