Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Aanvullende verzekering drukt inkomsten Achmea

Verzekeraar Achmea heeft bewust de zorgpremie niet verhoogd, ondanks dalende inkomsten uit premies en stijgende zorgkosten. Niettemin heeft het concern afgelopen half jaar 123 miljoen winst gemaakt. In november moeten de contracten met ziekenhuizen rond zijn ‘om de klant maximaal inzicht te geven,’ zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea bij de presentatie van de halfjaarcijfers.
Aanvullende verzekering drukt inkomsten Achmea

‘De consument kiest bewust voor een hoger eigen risico en een minder uitgebreid pakket voor aanvullende verzekering,’ zo verklaart Achmea bestuursvoorzitter Willem van Duin de lagere inkomsten uit zorgpremies voor het concern Achmea. ‘De zorguitkeringen zijn niet gedaald, waardoor de schaderatio hoger is geworden.’ De zorggroep van het concern presteert niettemin ‘stabiel’, aldus Van Duin.

Halfjaarcijfers

Verzekeringsconcern Achmea presenteerde dinsdagochtend de halfjaarcijfers over 2013. De winst van het concern – naast zorgverzekering ook schadeverzekeringen en inkomensverzekeringen- is gedaald met 41 procent naar 123 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het resultaat van de zorgtak is fiks lager dan vorig jaar, vooral doordat de premie-inkomsten van de aanvullende verzekering daalden van 63 miljoen naar 34 miljoen euro. Ook de opbrengsten van de basisverzekering daalden met 13 procent.

Ruime kant

De premies van de Achmea zorgverzekering lijken in voorgaande jaren aan de ruime kant te zijn geweest. Met dalende premie-inkomsten en minder snel, maar toch stijgende zorgkosten, wist Achema de premies afgelopen jaar ‘bewust gelijk te houden'. Weliswaar heeft het concern ook de kosten in de zorgtak gereduceerd, 'vooral door de integratie van Zilveren kruis en Agis’. Van Duin is niet bezorgd en spreekt van een ‘stabiele en marktconforme ontwikkeling’.

Economische klimaat

De dalende vraag naar uitgebreide aanvullende zorgpakketten en de keuze van klanten voor een hoger eigen risico (en dus minder premie) vindt de bestuursvoorzitter een ‘logische consequentie van het economische klimaat waarin we zitten. Ik sluit niet uit dat deze situatie zich nog voortzet.’ Achmea wil nieuwe zorgpakketten in de markt zetten om de dalende premieopbrengsten tegen te gaan. Van Duin: ‘Als het basispakket verder wordt beperkt, wat niet onaannemelijk is, ontstaat een nieuwe markt voor aanvullende verzekeringen, waarvoor een adequaat tarief moet komen. Dit soort bewegingen zullen we in de toekomst gaan zien.’

Transparantie

Achmea zegt zich in te zetten voor een zo groot mogelijke transparantie voor de klant. Polissen moeten begrijpelijker, maar ook de betaalbaarheid van de zorg. 'Bij de basiszorg hebben we van iedere euro zorgpremie 96 cent weer uitgekeerd om de kosten van de zorg te vergoeden voor onze klanten. Circa 3 cent is besteed aan uitvoeringskosten. De resterende1 cent is toegevoegd aan onze financiële buffer.’ Bestuursvoorzitter Van Duin maakt duidelijk dat de vroege contractonderhandelingen met ziekenhuizen ‘onze 5,4 miljoen zorgverzekerden maximaal inzicht geven in de door ons gecontracteerde zorgaanbieders.’ In november moeten alle contracten rond zijn.

Carolien Stam

3 reacties

 • adje rem

  Heerlijk , een ''marktconforme ''winstdaling dus . De verzekeraarsgieren zijn net zo ''transparant' als de eerste de beste autohandelaar die beweert dat zijn auto ''eerlijk op zijn bandjes ' staat. Dat is zeker 'transparant' zichtbaar en duidelijk...,maarrrrrrrrr .... Je moet er alleen niet mee RIJDEN . Weet u nog de slogan van............NN : '' Wat er ook gebeurt''. .... Wat ze niet vertelden : we vergoeden het niet of nauwelijks , tenzij na veel juridische moeite uwerzijds .

 • aaltd

  Is dat de netto of de bruto winst??
  Als dat de netto winst is kan de premie dus verder omlaag.

 • Rob

  Vorig jaar probeerde Achmea de winst te verbloemen door de interne kostentoerekening aan te passen en een groot deel van de kosten op holdingniveau ten laste van de zorgpoot te laten vallen. Hoe zit dat dit jaar?

Of registreer u om te kunnen reageren.