Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Vrijgevestigde ggz twist met Achmea over korting

Zorgverzekeraar Achmea wil de vrijgevestigde ggz-aanbieders in 2015 30 procent minder zorg laten verlenen, stellen de LVVP en de NVvP. Achmea zegt juist 20 procent meer zorg in te kopen. ‘Nieuwe Achmea-patiënten zullen langer op behandelingen moeten wachten.’
Vrijgevestigde ggz twist met Achmea over korting

Achmea legt in de zorginkoop voor 2015 vrijgevestigde ggz-behandelaren een omzetkorting op van 30 procent. Dat zeggen de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). De beroepsorganisaties zijn daar erg van geschrokken en hebben gepoogd om Achmea op andere gedachten te brengen. Maar dat overleg heeft volgens hen niet voldoende opgeleverd. 'Achmea heeft het budget met 10 procent verhoogd, waardoor de korting niet uitkomt op 40 maar 30 procent', zegt een LVVP-woordvoerder.

Extra hoog omzetplafond

Volgens de LVVP krijgen de vrijgevestigde ggz-behandelaren deze kortingen voor hun kiezen doordat Achmea uitgaat van de peiljaren 2010-2012. Nieuwe patiënten in 2013-2014 tellen dus niet mee. En laten ggz-behandelaren in die jaren nou net extra Achmea-patiënten hebben aangenomen. Dat komt door een onduidelijke vraagstelling in de contracten van Achmea, stelt de LVVP. De zorgverzekeraar heeft daardoor in 2014 veel vrijgevestigde ggz-behandelaren extra hoge omzetplafonds gegeven doordat er bij contracten ten onrechte is uitgegaan van twee hoofdbehandelaren, terwijl er in werkelijkheid maar één was. Een deel van de ggz-therapeuten heeft dat extra hoge plafond gebruikt om nieuwe Achmea-verzekerden behandeld.

Hoofdlijnenakkoord ggz

Een andere verklaring heeft volgens de LVVP te maken door de afspraken in het hoofdlijnenakkoord ggz. Vrijgevestigden die alleen nog gespecialiseerde ggz doen krijgen van Achmea een korting van 20 procent. Een deel van de zorg die zij deden gaat immers naar de basis-ggz. Verder hebben de lagere omzetplafonds te maken met de financiering voor kinder- en jeugdzorg. Die valt vanaf 2015 onder de verantwoordelijkheid van gemeenten. Als Achmea geen gegevens van een ggz-praktijk heeft over het aandeel kinder- en jeugdzorg, dan hanteert de verzekeraar een korting van 20 procent, aldus de LVVP.

Achmea: niet meer omzet gerealiseerd

Maar Achmea herkent zich totaal niet in dit beeld. Volgens de verzekeraar worden omzet en omzetplafonds door elkaar gehaald. Achmea erkent dat er vorig jaar twee keer zo veel aan omzetplafonds is afgesproken. Maar dat foutje had verder geen gevolgen, omdat ggz-behandelaren dat extra hoge plafond bij lange niet haalden. 'Ze hebben niet meer gedeclareerd en ook niet meer zorg verleend', zegt een Achmea-woordvoerder.

Ook andere verzekeraars korten

Volgens de LVVP echter kopen andere verzekeraars ook minder zorg in. DSW koopt bijvoorbeeld 12 procent minder in. Voor Menzis en CZ berekent de LVVP nog kortingspercentages. Wel stelt de beroepsorganisatie vast dat Achmea 30 procent meer kort dan andere verzekeraars. Naast het misverstand rond de dubbele hoofdbehandelaar, komt dat doordat Achmea een andere rekenmethode hanteert. Daarin gaat de verzekeraar ervan uit dat ggz-therapeuten 42 weken per jaar werken. Andere verzekeraars gaan uit van 52 weken.

'Langer wachten voor patiënten'

De LVVP en NVvP maken zich zorgen over de gevolgen. 'Nieuwe patiënten van Achmea zullen langer moeten wachten', zegt een LVVP-woordvoerder. 'Ook zal het voorkomen dat er geen budget is voor een onverwachte vervolgbehandeling. Verder zal de keuzevrijheid van patiënten afnemen doordat ze niet terecht kunnen bij therapeut die hun voorkeur heeft. Of ggz-praktijken de deuren zullen moeten sluiten, valt nu nog niet te zeggen. Ze zullen in ieder geval een forse krimp moeten opvangen.'

Achmea: toegang zorg gegarandeerd

Achmea zegt al met 95 procent van de Nederlandse ggz-aanbieders een contract voor 2015 te hebben afgesloten. Bij de vrijgevestigde praktijken is er zo'n 20 procent meer zorg gecontracteerd dan de jaarlijks gedeclareerde behandelingen. 'Met een contracteergraad van 95 procent kunnen Achmea-verzekerden onverminderd rekenen op een uitstekende keuzevrijheid en toegankelijkheid in de geestelijke gezondheidszorg.'

6 reacties

 • bresker

  De oplossing is simpel: allemaal in loondienst volgens IMP-model, waar de meest deskundige krachten de intakes deden, was trouwens standaard in de hele hulpverlening.

 • pervers

  En als je dus nu al in 2014 meer patienten hebt dan je budget in 2015 toelaat mag je volgens contract niet mensen ontslaan wel gratis behandelen dus!! In welk bedrijf zou dit kunnen?? In geen enkele wel bij zorgverzekeraars.
  Verder mag je niet negatief praten over VGZ anders nemen zij maatregelen. Dit staat ook in contracten bij fysiotherapeuten. Uit angst hiervoor wordt gezwegen.

 • pervers

  Ongelooflijk dat deAchmea deze misleidende informatie durft te geven. tav van 2012 is de korting gemiddeld voor vrijgevestigden:is - 240%!! Is er iemand in Nederland die werkt en zoveel heeft moeten inleveren?
  Nieuwe patienten van Achmea zullen dus in 2015 amper aan bod komen.
  Marktwerking? Laat me niet lachen gewoon moderne kartelvorming met toestemming van NZA en Mw schippers. Kafka a la 2015 zul je bedoelen.
  Verder heeft de CZ het mes erin gezet in 2013: - 30% en in 2014 -18% dus in totaal -48% Dus ook voor CZ vezekerderen , ondanlks vele radioreclame:jammer u komt ook in 2015 amper aan bod.
  Gerekend vanaf 2012:
  Achmea: - 240%
  CZ: - 48%
  Menzis: heeft in 2013 ook - 40% geschrapt.
  Kortom voor GGZ problemen moet u vooral NIET zijn bij Achmea, CZ en Menzis. vermelden zij dit ook aan hun klanten,Aan de NZA en mw Schipeers??7Neen ze durven zelfs te stellen we kopen genoeg/ meer zorg in!

 • Hoeksr

  Ach meaculpa...

 • Alberts

  Overigens idioot dat Achmea simpel ontkent dat ze dit doet; alle vrijgevestigden in mijn regio hebben te maken met kortingen van 25 tot maar liefst 75% op het omzetplafond. Dat zijn gewoon feiten.
  En stel dat men via goede behandelresultaten meer patienten aantrekt, dan kan je daar niets mee want dan is daar het te lage Achmea tarief (tot 80% NZA tarief) en het omzetplafond. Totaal geen echte marktwerking natuurlijk.
  Kwaliteit? Keuze voor de patient? De bankrekening van Achmea is waar het om gaat.

 • Alberts

  Een andere factor is dat Achmea zegt te rekenen met zogenaamd postcode- martkaandeel. Met andere woorden gaat Achmea er impliciet vanuit dat je als aanbieder enkel patienten behandeld die uit hetzelfde postcode gebied komen. Onzin natuurlijk. Verder rekent Achmea met 'eigen tarieven' daar Achmea zich niet onderwerpt aan de NZA tarieven. Achmea steekt gewoon een middelvinger op naar verzekerden, aanbieders en de NZA.

Of registreer u om te kunnen reageren.