Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geldtekort dreigt voor veel ziekenhuizen

Zo’n dertig procent van de ziekenhuizen verwacht geldtekorten. Banken en zorgverzekeraars trekken zich verder terug.
Geldtekort dreigt voor veel ziekenhuizen
Foto: ANP/Koen Suyk

Dat blijkt uit de Financiële Zorgthermometer die vandaag uit komt.

Ziekenhuizen

Bijna dertig procent van de Hoofden Economisch Administratieve Dienst verwacht daadwerkelijk in liquiditeitsproblemen te komen. Zo'n zestig procent verwacht dat de financiering moeilijker wordt.

Zorgverzekeraars

Komend jaar zal de sector 1,5 miljard euro willen investeren, zegt Pim Diepstraten, directeur van Finance Ideas. Maar dat gaat steeds moeilijker: 'Banken verkleinen de periode van kortetermijninvesteringen. Was dat eerst nog maximaal drie maanden, nu gaan ze allemaal terug naar een maand. Zorgverzekeraars brengen hun bevoorschotting terug naar 70 tot 80 procent van de onderhanden werkpositie. Gevolg is dat ziekenhuizen in de problemen komen met hun rekening courant, vooral op piekmomenten als de eindejaarsuitkering of het vakantiegeld.'

Alternatieve kredietbronnen

Hoe dan wel aan geld te komen? Respondenten uit de verpleging en verzorging, ggz en gehandicaptenzorg zien pensioenfondsen, woningcorporaties en vastgoedbeleggers als goede alternatieve bronnen voor krediet. Ziekenhuizen zien daarbij leveranciers van medische apparatuur nog als mogelijke financiers.  Hoewel pensioenfondsen en woningcorporaties favoriet zijn, valt daar in het licht van de huidige ontwikkelingen nog weinig van te verwachten.

Financiële Zorgthermometer

De Financiële Zorgthermometer is gebaseerd op onderzoek dat elk kwartaal wordt uitgevoerd door Finance Ideas onder de ruim negenhonderd leden van HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorgsector.

Of registreer u om te kunnen reageren.