Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ondergang Sionsberg treft Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe krijgt een klap mee van het faillissement van De Sionsberg. Het ziekenhuis is de belangrijkste schuldeiser met een vordering van ruim 15 miljoen euro.
Ondergang Sionsberg treft Nij Smellinghe
Foto: Nij Smellinghe

Dat komt omdat Nij Smellinghe aan De Sionsberg een lening verstrekte om het ziekenhuis overeind te houden. Het is maar de vraag of Nij Smellinghe dat bedrag ooit terug ziet.

Failliete boedel

De schulden van De Sionsberg blijven achter in de failliete boedel. Er is minimaal twintig miljoen euro nodig om de schuldeisers te betalen, maar curator Hans Silvius verwacht niet dat dit gaat lukken: 'Ik verwacht niet dat er twintig miljoen aan opbrengsten zal zijn. Er is dus onvoldoende geld om de crediteuren te betalen. Ziekenhuis Nij Smellinghe zal moeten delen met de andere crediteuren. Voor Nij Smellinge is dat een zorgelijke situatie.' Nij Smellinghe wil niet reageren.

Nij Smellinghe en De Sionsberg

Eens waren Nij Smellinghe en De Sionsberg fusiepartners. Halverwege 2012 vond de bestuurlijke fusie plaats. Om de fusiepartner op de been te houden bracht het ziekenhuis in Drachten een deel van de productie over naar Dokkum en verleende het een kredietfaciliteit aan het ziekenhuis zodat het over voldoende liquide middelen kon beschikken. Maar De Sionsberg, dat vanwege problemen bij de cardiologen onder verscherpt toezicht was komen te staan, slaagde er niet meer in om substantieel marktaandeel terug te krijgen. Op 21 november 2014 werd de juridische fusie afgeblazen. Dat was ook het moment dat huisbankier ING de rekening van de hele Pasana Groep blokkeerde.

Schulden

Het totaalbedrag aan schulden is nog niet duidelijk. ABN AMRO eist 1,2 miljoen euro voor een leasecontract voor de MRI scanner. Nij Smellinghe heeft de lening van 14,8 miljoen euro en een huurkoopovereenkomst voor de CT-scan van bijna drie ton euro uitstaan. Dat blijkt ook uit het curatorenverslag. Wat de nieuwe eigenaren hebben betaald voor het ziekenhuis wil Silvius niet zeggen. 'De overnemende partijen moeten de bedrijfsinventaris kopen. Daarnaast moeten ze investeren in werkkapitaal en opbouwkosten, wat misschien nog wel een veel grotere investering is dan de overname.'

2 reacties

  • bresker

    Ach, had Bonefatius het ook al niet eens geprobeerd in Dokkum? En dat was toch slecht afgelopen.

  • DGo

    Toch wel goed dat Cees M. gezorgd heeft voor een appeltje voor de dorst. Maar 25% van het eigen vermogen moeten afboeken is zuur, toch?
    Er treedt straks een strenge Winter aan en dat betekent niet veel goeds, zelfs geen Elfstedentocht.

Of registreer u om te kunnen reageren.