Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Franchiseketen zet banken op een zijspoor

Het eerste filiaal van franchiseketen Home Instead dat met obligaties werd gefinancierd is enkele maanden geleden geopend in Eindhoven. Twee filialen in Den Bosch en Arnhem zitten in de inschrijftermijn van haar obligatieprogramma en zullen naar alle waarschijnlijkheid eind deze maand open gaan. ‘Het gaat de goede kant op’, zegt directeur Eric Kindt van Home Instead Thuisservice Nederland.
Franchiseketen zet banken op een zijspoor
Foto: amsterdam-obligatie

Investeerders kunnen minimaal duizend euro voor vier jaar inleggen voor de opzet van een nieuwe Home Instead vestiging. Jaarlijks betaalt de franchisenemer zes procent rente terug aan de investeerder en betaalt één procent aan Home Instead. In het derde en vierde jaar wordt de lening afgelost. Met het geïnvesteerde geld zetten zorgondernemers overal in Nederland filialen op van Home Instead. De particuliere thuiszorgformule is uit Amerika overgewaaid. Inmiddels heeft het bedrijf zeven vestigingen in Nederland en het wil de komende jaren verder uitbreiden naar vijftig vestigingen.

Financieringsplan

'Die groei moet gefinancierd worden', zegt medeoprichter en directeur Eric Kindt. 'Voor de start van zo'n lokale vestiging is tussen de 75.000 euro en 125.000 euro per vestiging nodig. Banken zitten op slot of vragen een veel te hoge vergoeding voor die externe financiering. Daarom zijn we  een half jaar geleden gestart met de opzet van een financieringsplan via obligaties.'

ActiZ

Het obligatieprogramma is opgezet in samenwerking met dienstverlener Zorgobligatie.nl. Niet te verwarren met de NL Zorgobligatie, het programma dat brancheorganisatie ActiZ vorige maand presenteerde. 'Dat heeft niets met ons te maken. Wij financieren onze eigen vestigingen en het project van ActiZ is een pilot gericht op de grotere, traditionele partijen. Dat zij nu ook met obligaties aan de slag gaan, geeft wat mij betreft aan dat het steeds meer deze kant op gaat.'

Risico's

Over de risico's die verbonden zijn aan investeren in het woelige thuiszorglandschap zegt Kindt: 'Het gaat er met de ontslagen en faillissementen inderdaad hevig aan toe momenteel. Toch is investeren in onze formule niet risicovol als je bedenkt dat we  een nieuwe aanbieder zijn voor klanten in een hoger segment, het basistarief bedraagt 25,75 euro per uur. De transitie levert nu problemen op voor bestaande aanbieders, maar wij zijn juist van Amerika naar Nederland overgekomen omdat we wisten dat deze transitie er aan zat te komen. Als je naar de statistieken kijkt weet je dat onze doelgroep de komende 25 jaar toeneemt van 2,5 miljoen naar zo'n 4,4 miljoen senioren. Binnen deze doelgroep is een groeiende groep senioren, nu ruim 1 miljoen, die het inkomen en/of vermogen hebben hun eigen oudedagvoorzieningen te organiseren en te betalen. Dat is een enorm potentieel.'

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

2 reacties

 • fred

  Geachte lezer,
  Een andere mogelijkheid is wanneer kleine spaarders en mensen met een minimum of modaal inkomen lid worden van een cooperatie.
  Een cooperatie die ervoor zorgt dat hulpbehoevenden kwalitatieve en kwantitatieve goede zorg ontvangen.
  Veel succes!

 • Rob Touber

  Dit is het voorbeeld van een tweedeling in de maatschappy en de ondergang van de solidariteitsgedachte. Schijnbaar de doelstelling van Schippers en van Rijn

Of registreer u om te kunnen reageren.