Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Miljoenendeal tussen Philips en Catharina Ziekenhuis

Nieuwe technologieovereenkomst voor ‘grootste hart- en vaatcentrum van Nederland’. Het contract wordt vandaag ondertekend.
Miljoenendeal tussen Philips en Catharina Ziekenhuis

De partijen hebben afgesproken niet wereldkundig te maken wat het exacte bedrag is waarmee de overeenkomst gepaard gaat en spreken van 'enkele miljoenen'. Het contract heeft een looptijd van tien jaar. Cardioloog Lukas Dekker: 'Philips heeft beloofd dat wij altijd de meest moderne apparatuur krijgen en dat wij sneller dan voorheen nieuwe apparatuur kunnen testen. Zo kunnen wij zo vroeg mogelijk profiteren van nieuwe ontwikkelingen.'

3D-navigatie

Het ziekenhuis hoopt snel te kunnen groeien in 3D-navigatie, die drie dimensionale beeldvorming combineert met röntgenbeeldvorming. Artsen hebben daarmee een beter inzicht tijdens de behandeling. De mogelijkheden van 3D-navigatie zijn op dit moment nog zeer beperkt. Daarnaast gaat Philips investeren in de bouw van hybride operatiekamers.

Catharina Ziekenhuis

'Dit is een contract voor de toekomst', zegt cardioloog Dekker. Nu zijn de hartcatheterisatiekamers en operatiekamers nog gescheiden. Met de twee hybride OK's wil het Catharina Hart- en vaatcentrum een 'nieuwe omgeving creëren', die de voordelen van up-to-date röntgenapparatuur combineert met optimale steriliteit en veiligheid van de hart-OK. Dekker: 'De hart- of vaatchirurg en de cardioloog kunnen zij aan zij staan in de OK. De chirurg kan onder geleide van de nieuwste beeldvorming tot een nog beter operatieresultaat komen. De cardioloog kan in een veel sterielere omgeving werken dan tot nu toe: de situatie loopt ver vooruit op de hygiëne-eisen van nu.'

Hartcentrum

Het Catharina Ziekenhuis is het grootste hartcentrum van Nederland en bouwt momenteel een nieuw centrum waar alle cardiologische onderzoeken en behandelingen worden geconcentreerd. De hartcatheterisatiekamers bevinden zich nu nog in het beddenhuis maar verhuizen naar het nieuwe hartcentrum. De vrijgekomen ruimtes gaan dienen als patiëntenkamers. Naast vijf hartcatheterisatiekamers krijgt het nieuwe hart- en vaatcentrum twee hybride OK's. Het centrum gaat naar verwachting halverwege 2016 open.

Innovatie in de zorg

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie. Bekijk het dossier.

Of registreer u om te kunnen reageren.