Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Zorgverzekeraars straffen aanbieders wijkverpleging'

Aanbieders van wijkverpleging die in 2015 meer hebben uitgegeven dan het afgesproken omzetplafond, moeten dat geld terugbetalen aan zorgverzekeraars. ActiZ is woedend: ‘Zorgverzekeraars negeren de wensen van cliënten en hebben niet goed ingekocht.’
Geld_Fotolia_317100_Subscri_450.jpg
Verzekeraars vorderen 51 miljoen euro terug. - Foto: Fotolia

In 2015 luidden zorgaanbieders al vrij snel de noodklok. Zorgverzekeraars zouden niet genoeg wijkverpleging hebben gecontracteerd, waardoor er  zelfs een overschrijding van 242 miljoen euro  dreigde. Later viel het allemaal mee. Zorgverzekeraars maakten in de tweede helft van het jaar een inhaalslag. Het landelijke budget voor wijkverpleging werd met 'maar' 37 miljoen euro overschreden. Het ministerie van VWS zou dit geld kunnen terugvorderen bij de zorgaanbieders via het macrobeheersinstrument, maar doet dat niet. De overschrijding valt weg tegen het totale budget van ruim 3 miljard euro voor wijkverpleging. Bovendien zijn de zorgaanbieders erin geslaagd om een besparing van 400 miljoen euro te realiseren. Dan is een strafkorting niet gepast.

Zorgverzekeraars vorderen geld terug
Maar de zorgverzekeraars denken daar anders over. Ze hebben ActiZ net laten weten dat ze geld gaan terugvorderen bij zorgaanbieders die in 2015 meer hebben uitgegeven dan contractueel was afgesproken. In totaal gaat dat om 51 miljoen euro. Zorgaanbieders van wijkverpleging kunnen binnenkort een rekening verwachten.

Gecontracteerde zorg blijft binnen budget
ActiZ is woedend over de gang van zaken. De brancheorganisatie erkent dat er zorgaanbieders zijn die meer mensen hebben geholpen dan was afgesproken. Dat komt doordat er steeds meer kwetsbare ouderen zijn die wijkverpleging nodig hebben en doordat ziekenhuizen mensen steeds eerder naar huis sturen. Maar het totale budget voor gecontracteerde zorg is volgens ActiZ niet overschreden. Daar is zelfs 30 miljoen euro van over. De overschrijdingen op het macrobudget zouden zijn te wijten aan de zorgaanbieders die zonder contract werken en het pgb. Bovendien zijn er ook aanbieders die hun omzetplafond niet hebben behaald. Dat zorgt voor een meevaller bij de verzekeraars.

Voorkeur van klanten
Zorgverzekeraars hebben bij de zorginkoop steken laten vallen, vindt ActiZ-voorzitter Guus van Montfort. Ze hebben in zijn ogen onvoldoende rekening gehouden met de voorkeur van klanten. ‘Waarom een strafkorting als de totale branche zich keurig aan de afspraken heeft gehouden? Wij hebben het gereserveerde bedrag voor de gecontracteerde zorg niet overschreden. Er wordt nu geld terug gehaald bij die zorgaanbieders waar de klant voor heeft gekozen. Dit is de omgekeerde wereld en valt aan niemand uit te leggen. Zorgverzekeraars moeten hun werk beter gaan doen.’

ActiZ verwacht rechtszaken
ActiZ heeft de afgelopen maanden meerdere malen geprobeerd om Zorgverzekeraars Nederland (ZN) op andere gedachten te brengen. Dat is echter niet gelukt. ActiZ gaat op korte termijn individuele zorgverzekeraars aanspreken. Van Montfort verwacht een hete herfst als het gaat om de contractering van de wijkverpleging. ‘De wijkverpleging staat financieel onder water. Zorgverzekeraars nemen onverantwoorde risico’s door geld terug te vorderen van zorg die rechtmatig is geleverd. Ik verwacht veel onrust en mogelijk ook rechtszaken. Het is onvoorstelbaar jammer dat een zorgvorm die maatschappelijk zo van betekenis is op deze wijze geweld wordt aangedaan’. 

KBO is bezorgd over naheffing
De Unie KBO vreest dat continuïteit van de wijkverpleegkundige zorg in de tweede helft van dit jaar in het geding komt. De katholieke cliëntenorganisatie is bang dat er dan van keuzevrijheid geen sprake meer zal zijn. ‘De verschillen tussen zorgverzekeraars blijken groot en afstemming is ver te zoeken’, zegt woordvoerder Arno Heltzel. ‘Het rommelt momenteel aan alle kanten en de KBO roept de zorgverzekeraars en zorgaanbieders op om budgettering voor de tweede helft van 2016 op een goede wijze achter de schermen te regelen. De KBO pleit al jaren voor investering in hoogwaardige wijkverpleging en dat verhoudt zich niet met de naheffing om overschrijdingen van 2015 terug te halen. Met onrust onder de veelal kwetsbare cliënten is niemand gediend. Cliënten mogen niet de dupe worden van dit conflict!’

 

4 reacties

 • Het Kan Beter!

  Budget voor geleverd zorg door wijkverpleegkundige 2015 terug betalen aan de zorgverzekeraars. Dit is de wereld op z'n kop. Wanneer komt er een EIND aan de MONOPOLIE van ZORGBERZEKERAARS. De Rijksoverheid blijft leunen op verdeeldheid en willekeur aan uitvoeringsregels! Tweede Kamerleden begrijpen niet wat gaande is en intussen gaan de ZORGVERZEKERAARS door met het verzamelen van miljoenen aan overschotten. Geld van de burger!

 • ziekmakend

  zorgverzekeraars willen wel deling in de winst, van onze centen! geef dat geld aan terug aan de ( wijk-) zorg

 • Hans H.

  Maar wat is nou de strategie van Actiz? Die lijkt er niet te zijn. Alleen klagen helpt niet.

 • Teceer

  opnieuw blijkt hoe afhankelijk de regierol van de patiënten is van de beslissing de regie over het macrobudget aan de zorgverzekeraars over te laten. waar uiteindelijk mensen over de zorg beslissen die zelf die zorg (nog) niet nodig hebben.

  (gek genoeg is in zekere zin Martin van Rijn een uitzondering op die laatste constatering, gezien de zorgafhankelijkheid van zijn ouders. maar zijn houding daarin wijst er niet op, dat hij patiëntenbelang laat prevaleren boven instellingsbelang.)

Of registreer u om te kunnen reageren.