Zorgverzekeraars straffen aanbieders wijkverpleging’

Aanbieders van wijkverpleging die in 2015 meer hebben uitgegeven dan het afgesproken omzetplafond, moeten dat geld terugbetalen aan zorgverzekeraars. ActiZ is woedend: ‘Zorgverzekeraars negeren de wensen van cliënten en hebben niet goed ingekocht.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Geld_Fotolia_317100_Subscri_450.jpg
Verzekeraars vorderen 51 miljoen euro terug. - Foto: Fotolia

In 2015 luidden zorgaanbieders al vrij snel de noodklok. Zorgverzekeraars zouden niet genoeg wijkverpleging hebben gecontracteerd, waardoor er  zelfs een overschrijding van 242 miljoen euro  dreigde. Later viel het allemaal mee. Zorgverzekeraars maakten in de tweede helft van het jaar een inhaalslag. Het landelijke budget voor wijkverpleging werd met ‘maar’ 37 miljoen euro overschreden. Het ministerie van VWS zou dit geld kunnen terugvorderen bij de zorgaanbieders via het macrobeheersinstrument, maar doet dat niet. De overschrijding valt weg tegen het totale budget van ruim 3 miljard euro voor wijkverpleging. Bovendien zijn de zorgaanbieders erin geslaagd om een besparing van 400

4
105

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Budget voor geleverd zorg door wijkverpleegkundige 2015 terug betalen aan de zorgverzekeraars. Dit is de wereld op z'n kop. Wanneer komt er een EIND aan de MONOPOLIE van ZORGBERZEKERAARS. De Rijksoverheid blijft leunen op verdeeldheid en willekeur aan uitvoeringsregels! Tweede Kamerleden begrijpen niet wat gaande is en intussen gaan de ZORGVERZEKERAARS door met het verzamelen van miljoenen aan overschotten. Geld van de burger!

  2. Lees alle reacties
  3. opnieuw blijkt hoe afhankelijk de regierol van de patiënten is van de beslissing de regie over het macrobudget aan de zorgverzekeraars over te laten. waar uiteindelijk mensen over de zorg beslissen die zelf die zorg (nog) niet nodig hebben.
    (gek genoeg is in zekere zin Martin van Rijn een uitzondering op die laatste constatering, gezien de zorgafhankelijkheid van zijn ouders. maar zijn houding daarin wijst er niet op, dat hij patiëntenbelang laat prevaleren boven instellingsbelang.)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.