Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Van Rijn: streng zijn bij verdeling extra geld

Verpleeghuizen krijgen niet zo maar 435 miljoen euro extra. ‘We gaan streng zijn bij het verdelen om er zeker van te zijn dat het geld naar betere zorg en extra zorgmedewerkers gaat.’
rijn-vws.jpg
Foto: VWS

Verpleeghuizen krijgen vanaf 2018 zeker 435 miljoen euro extra vergeleken met 2017. Dat heeft demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van VWS gisteren bekendgemaakt. Op termijn krijgen ze wellicht nog meer, want het Centraal Planbureau (CPB) becijferde eind mei dat er structureel 2,1 miljard euro extra nodig is om te voldoen aan de nieuwe bezettingsnorm voor verpleeghuizen. Volgens het kwaliteitskader verpleeghuiszorg moeten er op piekmomenten twee personen toezicht houden in de woonkamers van verpleeghuizen. Verder hangen de eisen voor de personeelsbezetting af van de lokale context.

Verpleeghuisnorm

Met het extra geld kunnen verpleeghuizen 7.000 mensen extra werven. Om te voldoen aan de bezettingsnorm zijn volgens het CPB 40.000 extra mensen nodig. Voor de instroom van zoveel nieuwe mensen zijn volgens Van Rijn enkele jaren nodig, onder andere door krapte op de arbeidsmarkt en het vermogen van verpleeghuizen om hun organisatie hierop aan te passen. Het CPB schat dat een aantal van 10.000 extra mensen per jaar realistisch is. Door het extra geld in de begroting voor Prinsjesdag op te nemen voorkomt het demissionaire kabinet dat 2018 een verloren jaar wordt, zonder een nieuw kabinet voor de voeten te lopen.

Extra geld naar bewoners en personeel

 De vraag is hoe de 435 miljoen euro voor 2018 verdeeld gaat worden. Zeker is dat er niet zo maar een verhoging van de tarieven komt, want dan is het risico dat het geld ‘wegglijdt’, zei Van Rijn op het congres dat Waardigheid & Trots op 4 juli in Nieuwegein organiseerde. VWS wil voorkomen dat verpleeghuizen het extra geld besteden aan zaken als zorgvastgoed, hogere inkomens voor het bestuur of luxere dienstauto’s. ‘We gaan streng zijn bij het verdelen van het extra geld’, zei Van Rijn tegenover Zorgvisie. ‘Ik wil zeker weten dat het geld wordt besteed waarvoor het is bedoeld: extra personeel en betere zorg voor bewoners.’

Verdeling extra geld

VWS heeft de eerste tranche van 100 miljoen euro verdeeld volgens een strenge procedure. Vilans beoordeelt daarbij of verpleeghuizen echt kwaliteitsissues hebben en de Nederlandse Zorgautoriteit kijkt of aanvragers de oplossing daarvan niet uit eigen zak kunnen betalen. Op deze manier wil VWS ervoor zorgen dat het geld daar komt waar het echt nodig is. Onder zorgaanbieders was hiertegen veel verzet, omdat alleen zwakke verpleeghuizen extra middelen krijgen. Het is niet gezegd dat VWS deze methode weer kiest. ‘Ik kan me voorstellen dat een mengvorm mogelijk is. Deels via hogere tarieven, deels via een selectieprocedure. Dat onderzoeken we nog.’ Van Rijn wil dat de beste verpleeghuizen, die nu al kunnen voldoen aan het kwaliteitskader, de norm worden. Hij wil dat er regionale leernetwerken ontstaan, waarbij verpleeghuizen van de koplopers leren.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

Eén reactie

  • Martinvanberloo

    In dit bericht gaat het over 7.000 en 40.000 extra medewerkers. In het bericht van VWS gaat het echter niet over medewerkers maar over fte's. Met de huidige gemiddelde deeltijdfactor in de VVT gaat het dan als snel om 12.000 extra medewerkers in 2018 en bijna 70.000 extra medewerkers op termijn!

Of registreer u om te kunnen reageren.