Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Health app award

De Health app award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest zinvolle app in de gezondheidszorg. In 2015 wordt de award uitgereikt tijdens het congres: Digitale Ontwikkelingen in de zorg op woensdag 24 juni in Utrecht.

Health app award 2015

 • Video: Interviews met finalisten Health app award

  Video: Interviews met finalisten Health app award

  De finalisten van de Health app award vertellen over hun app en visie. Het gaat om Behandelpad, Mantellink, Saltro Diagnostiek, Skip a Beat, Thuisarts en Wellmo.

 • Behandelpad wint Dutch Interactive Award

  Behandelpad wint Dutch Interactive Award

  De app Behandelpad heeft de Dutch Interactive Award gewonnen. In de finale won de zorgapp in de categorie 'service' van Shell, Eneco, GGD Amsterdam en de Nederlandse Politie. Voor de awards waren 247 zeer gevarieerde en inspirerende cases aangemeld.

 • Finalisten Health app award 2015 bekend

  Finalisten Health app award 2015 bekend

  Zes zinvolle apps voor de gezondheidzorg door naar de finale

 • ‘M-health verandert relatie tussen cliënt en hulpverlener’

  ‘M-health verandert relatie tussen cliënt en...

  De mogelijkheden die e-health/m-health bieden gaan iets fundamenteel veranderen in de relatie tussen de cliënt en hulpverlener. Dat stelt Mike van Holsteijn, innovator van Bloei en mede-ontwikkelaar van de BETERapp. De Beterapp is een van de twintig kandidaten voor de Health app award.

 • Gezondheidsdialoog op basis van real time data

  Gezondheidsdialoog op basis van real time data

  Via de app Wellmo kunnen gebruikers hun eigen wearables en apps koppelen aan deze app. De gebruikers kunnen hun zorgverleners toestemming geven om mee te kijken naar de verzamelde gegevens om te monitoren en feedback te geven. Marc Wullings, countrymanager van Wellmo Nederland, geeft uitleg over de app en vertelt over de deelname aan de Health app award 2015.

 • IkBoekje verbetert zorg aan mensen met beperking

  IkBoekje verbetert zorg aan mensen met beperking

  Jolanda Haring-Van Dorp, coördinator fondsenwerving bij zorgorganisatie Pamijer, is ervan overtuigd dat digitale communicatiekanalen meerwaarde bieden aan mensen met een beperking. De app IkBoekje is daarvan een voorbeeld. Het IkBoekje is ontwikkeld voor kinderen met een Ernstig Meervoudige Beperking die hun dagelijkse bedoelingen en emoties moeilijk kunnen uiten. 'Het is een innovatief hulpmiddel voor ouders en begeleiders dat de emoties en het communicatieve gedrag van het kind helpt te herkennen om daar op in te spelen.'

 • ‘Bij andere apps miste ik het patiënt-perspectief’

  ‘Bij andere apps miste ik het patiënt-perspectief’

  Tijdens zijn opname bij GGZ NHN bedacht Martijn Volkers een digitaal handboek voor de iPad. Volkers wilde enerzijds meer informatie kunnen geven aan zijn behandelaar en zocht daarnaast een manier waarop hij de invloed van bepaalde activiteiten op zijn gemoedstoestand kon monitoren. Daar kwam Daybook uit voort.

 • ‘Eigen regie begint met meer en betere informatie’

  ‘Eigen regie begint met meer en betere informatie’

  Het huisartsendossier van een patiënt wordt inzichtelijk dankzij de FaMe-app.

 • ‘Compleet overzicht diagnostiek en kosten in Saltro-app’

  ‘Compleet overzicht diagnostiek en kosten in...

  De Saltro-app voor diagnostiek maakt het werk van huisartsen een stuk eenvoudiger.

 • Oogheelkunde vooruit dankzij hEyeway

  Oogheelkunde vooruit dankzij hEyeway

  Met hEyeway kunnen oogartsen eenvoudig foto’s maken van oogaandoeningen. Oogarts Tjeerd de Faber heeft dankzij de app het zicht van een baby kunnen redden. De app met houder bespaart de zorg bovendien enorm veel geld.

 • ‘dermaWizard app vervangt meest gebruikte dermatologieboek’

  ‘dermaWizard app vervangt meest gebruikte...

  Dick van Gerwen, bedenker dermaWizard app en dermatoloog, doet met de app DermaWizard mee aan de Health app award 2015. ‘Het meest gebruikte en verkochte boek in de 1e lijn is nog steeds: “Dermatologie voor de eerste lijn”. Dit boek is meer dan 25 jaar geleden geschreven! Toen ik dit hoorde dacht ik: dit kan niet waar zijn. De zorg voor huidziekten in de eerste lijn moet zich op de meeste actuele informatie baseren, niet op die van 25 jaar geleden’, aldus Van Gerwen.

 • ‘Digitale dossiervoering vergroot communicatiebehoefte’

  ‘Digitale dossiervoering vergroot...

  Bart van den Bogaard, product developer bij Topicus Zorg, doet met de app Kanta Messenger mee aan de Health app award 2015. ‘De aanleiding voor de ontwikkeling van Kanta Messenger was voor mij een artikel in het medisch contact (“Beter whatsapp” 20 januari 2012). Gedurende die tijd werkte ik een ziekenhuis en zag ik hoe vaak er werd gebeld en hoe verstorend dit werkte. Ook zag ik dat in sommige gevallen Whatsapp werd gebruikt voor het delen van informatie’, aldus van den Bogaard.

 • ‘Er was nog niks leuks voor hartpatiënten op de markt’

  ‘Er was nog niks leuks voor hartpatiënten op de...

  Skip a beat is een spel dat de hartslag verlaagt. ‘Om succes te boeken en de app Skip a beat echt bruikbaar te maken, moet de medische wereld het leren kennen.’ Dit is volgens Yosef Safi Harb, oprichter van Happitech, de reden dat de app Skip a beat meedoet aan de Health app award 2015.

 • mijnPraktijk voorkomt onderbezetting in de huisartsenpraktijk

  mijnPraktijk voorkomt onderbezetting in de...

  Marieke Boot, communicatiemedewerker RheiGroup, doet met de app mijnPraktijk mee aan de Health app award 2015. ‘Een aantal jaar geleden kwam een collega bij de huisarts voor een consult. Hij zag dat de arts in kwestie de administratie niet op orde had, door het gebrek aan overzichten voor verlofuren van het personeel. Hij wist ook niet hoeveel uur iedereen had overgewerkt. Overal in de praktijk hingen losse lijstjes en briefjes. Roosters werden in Excel gemaakt en vervolgens uitgeprint. Kortom: er was geen duidelijk overzicht voor de medewerkers binnen die praktijk’, aldus Boot.

 • ‘De papieren folder is een achterhaald medium’

  ‘De papieren folder is een achterhaald medium’

  Voorlichting aan patiënten gebeurt in veel ziekenhuizen nog via papier. De app Behandelpad brengt daar verandering in.

  1
 • ‘Mensen bezoeken gerichter de huisarts door onze app’

  ‘Mensen bezoeken gerichter de huisarts door...

  Voor, tijdens of na een huisartsenbezoek een geheugensteuntje hebben – dat is wat de Thuisarts-app biedt.

 • ‘Smartphone is krachtig instrument voor zelfmanagement’

  ‘Smartphone is krachtig instrument voor...

  Herman van Wissen, bioloog, doet met de app Pollennieuws mee aan de Health app award 2015. “De gebruiker krijgt grip op het verloop van de hooikoortsachtige klachten. Hierdoor wordt de gebruiker in staat gesteld om zelf de regie in handen te nemen,” aldus van Wissen.

 • ‘E-health is al gemeengoed’

  ‘E-health is al gemeengoed’

  Begin dit jaar werd IQ Secure Messenger gelanceerd, een beveiligde messenger service voor zorgprofessionals. De app trok veel bekijks en bezoek op de Zorg & ICT beurs in maart, vertelt Martijn Zijlstra, advisor vendor independent platform voor cure en care van IQ Messenger. IQ Secure Messenger werkt net zo gemakkelijk als WhatsApp, maar voldoet aan de geldende wet- en regelgeving.

 • ‘Direct contact met de huisarts via MijnDokter-app’

  ‘Direct contact met de huisarts via...

  Hilderik van Schaik is huisarts in Vlissingen en een van de initiatiefnemers van de MijnDokter-app. Huisarts Van Schaik werkte eerder al met een app in de huisartsenpraktijk als pilot, nu is daar de app MijnDokter.

 • Physitrack draagt bij aan sneller herstel patiënt

  Physitrack draagt bij aan sneller herstel patiënt

  Voor fysiotherapeuten kan de smartphone uitkomst bieden. Door programma's via afbeelding en video aan de patiënt te laten zien, werken thuisoefeningen beter en herstelt hij sneller. Met Physitrack kunnen de zorgverleners makkelijk patiënten informeren en spreken en van elkaar leren.

 • ‘Regiefunctie verschuift van professionele hulpverlener naar mantelzorger’

  ‘Regiefunctie verschuift van professionele...

  De participatiemaatschappij vraagt van familie, buren en vrienden van patiënten om steeds meer zorg over te nemen. ‘De regiefunctie verschuift van de professionele hulpverlener naar de cliënt zelf of diens mantelzorger’, stelt Niels Meijssen, initiatiefnemer van de app Mantellink en eigenaar van ontwerpbureau De Wortel van Drie. Hij bracht daarom de app Mantellink op de markt. Meijssen denkt dat hij met de app de Health app award 2015 kan winnen.

 • ‘Registratiesystemen apotheek ongeschikt voor grote aantallen gebruikers’

  ‘Registratiesystemen apotheek ongeschikt voor...

  Medapp moet dankzij feedback van patiënten veel van de beperkingen van andere medicijnenapps omzeilen en de apotheek met de patiënt verbinden. Dit stelt apotheker Pit Janssen van PharmIT dat de Medapp heeft ontwikkeld en laat meedoen aan de Health app award 2015.

 • OWise wil behandeling van borstkanker verbeteren

  OWise wil behandeling van borstkanker verbeteren

  Wetenschapper Anne Bruinvels vertelt over de app en de deelname aan de Health app award 2015.

 • Twintig apps door naar volgende ronde Health app award

  Twintig apps door naar volgende ronde Health...

  De jury van de Health app award heeft twintig apps geselecteerd uit alle inzendingen voor de Health app award 2015.

 • 55 apps dingen mee naar Health app award 2015

  55 apps dingen mee naar Health app award 2015

  Ruim 55 apps inzendingen zijn binnengekomen in de contest voor de Health app award 2015.

 • ‘Huisartsen moeten overtuigd worden van e-health’

  ‘Huisartsen moeten overtuigd worden van e-health’

  Huisartsen twijfelen nog vaak over e-health. ‘We merken dat huisartsen bevestiging nodig hebben om te gaan werken met e-health’, vertelt Erik Schoones, zorgondernemer en mede-oprichter van Costamed in een interview op Smarthealth.

  2
 • EHBO-app krijgt crowdsourcing-element

  EHBO-app krijgt crowdsourcing-element

  De EHBO-app van het Rode Kruis is populair en heeft een hoog percentage actieve gebruikers. Hoe ziet de toekomst van de app eruit?

 • ‘Acceptatie zorg-apps in handen van patiënt’

  ‘Acceptatie zorg-apps in handen van patiënt’

  ‘Een groot deel van de artsen zal pas meegaan als de patiënten dit willen’, verwacht dermatoloog Marcel Bekkenk.

 • ‘Triage-app kan huisartsbezoek terugdringen’

  ‘Triage-app kan huisartsbezoek terugdringen’

  De makers van de app “Moet ik naar de dokter”, komen met een nieuwe app: “Mag ik meekijken?” De app moet het aantal consulten met lage urgentie terugdringen, vertelt Gert-Jo van Doornik, directeur van de huisartsenpost in Apeldoorn en ontwikkelaar van de app, op TrendITion.

 • ‘Mobiele revolutie op komst’

  ‘Mobiele revolutie op komst’

  Medisch specialisten hadden een zwaar jaar vanwege politieke ontwikkelingen, maar de adoptie van mobiele apparaten en toepassingen komt nu op gang. ‘We staan aan de vooravond van een revolutie’, stelt Erich Taubert, uroloog en app-ontwikkelaar bij Synappz, in een interview met TrendITion over de Health App Awards 2015.

  1
 • Health app award 2015 gestart

  Health app award 2015 gestart

  Nictiz, MedicalPHIT en MobileDoctors (VvAA) zoeken voor de Health app award 2015 naar de meest zinvolle app in en voor de gezondheidszorg.

 • ‘Serious gaming hoort in e-healthbeleid van VWS’

  ‘Serious gaming hoort in e-healthbeleid van VWS’

  [Exclusief] De politiek ziet nog onvoldoende wat serious gaming kan betekenen voor de zorg. VWS focust vooral op webgebaseerde ict als het epd, domotica en beeldschermzorg, terwijl bijvoorbeeld games een enorm positief effect hebben op zelfmanagement en eigen regie. Doret Brandjes, projectleider zorginnovatie bij iZovator, heeft met Growing Games als stimuleringsprogramma voor de toegepaste game-industrie, een manifest opgesteld om aan te geven waar nationaal en internationaal de belemmeringen en kansen liggen.