Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geen AWBZ-zorg zonder Wmo

Burgers die AWBZ-zorg krijgen, doen vrijwel altijd een beroep op Wmo-voorzieningen. Het omgekeerde komt wel voor.
Geen AWBZ-zorg zonder Wmo

Dat blijkt uit het rapport Ondersteunende voorzieningen, samenhang tussen AWBZ-gefinancierde zorg en woon- en welzijnsvoorzieningen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De onderzoekers constateren dat er een volgorde zit waarin mensen voorzieningen gebruiken. Eerst maken ze gebruik van huishoudelijke verzorging (Wmo) en mobiliteitshulpmiddelen. Via praktische voorzieningen en alarmering komen zorgvragers uit bij de AWBZ.

Extramuralisering

Verder komt uit het rapport naar voren dat gemeenten een breed scala aan diensten moeten aanbieden om het thuis wonen van ouderen goed mogelijk te maken. Twee weken geleden bleek uit berichtgeving van Zorgvisie juist dat gemeenten hiermee worstelen. Als ze actief werk maken van extramuralisering krijgen ze hogere kosten. De gemeente Hulst stopt er daarom mee. (Zorgvisie - Bart Kiers)

Administrator

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.