Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisarts wil ziekenhuis Walcheren kopen

Huisarts Raymond Mookhram uit Koudekerke heeft plannen om ziekenhuis Walcheren in Vlissingen over te nemen. Mookhram wil binnenkort een bod uitbrengen, namens een consortium.

De huisarts heeft een eerste, telefonisch, gesprek gehad met directeur Rob Zomer. Mookhram zegt reeds een vervolgafspraak te hebben gemaakt. Het consortium dat hij vertegenwoordigt, bestaat uit ‘meer dan twee en minder dan vijf’ partners. Welke dat zijn, wil Mookhram niet zeggen. Hij is optimistisch over zijn kansen, want, zegt hij: “nu is er voor het eerst een gesprek mogelijk.” Tot nog toe zou er niet met aspirant-kopers zijn gepraat.

Moreel buitenspel

Ziekenhuis Walcheren werkt namelijk nauw samen met de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes. Beide ziekenhuizen proberen al jaren te fuseren, maar hebben daar tot nu toe geen toestemming voor gekregen van de NMa. Momenteel ligt een nieuwe aanvraag bij de NMa. De procedure loopt sinds afgelopen zomer en is sindsdien twee maal verlengd. Woordvoerder Jaap Nelemans van de beide ziekenhuizen zegt in elk geval tot de uitspraak van de NMa te zullen wachten. Naar verwachting komt die eind deze maand.
Mookhram denkt dat hier een politieke reden achter zit: “De NMa heeft zichzelf moreel buitenspel gezet. Hoe kun je mensen zo lang in onzekerheid laten zitten? Ik denk dat de politiek de ziekenhuizen al lang wil laten fuseren.”

Zorgtoerisme

Mookhram ziet drie mogelijke locaties voor ziekenhuis Walcheren: de huidige locatie in Vlissingen, Middelburg, of Lewedorp, dat precies ligt op de grens van Walcheren en Zuid Beveland. Hij overweegt te beginnen met het exploiteren van het bestaande ziekenhuis. Het oncologisch instituut ZRTI, waar net miljoenen zijn in geïnvesteerd, moet een speerpunt worden. Een andere troef is zorgtoerisme. Mookhram: “Walcheren is de enige plek waar je goed zorgtoerisme kunt ontwikkelen.”
Zijn consortium is niet geïnteresseerd in de Oosterscheldeziekenhuizen. Mookhram: “Goes heeft geen bestaansrecht. Het gebouw is niets waard, de financiele situatie is bijzonder slecht, je moet opboksen tegen vijf ziekenhuizen in de buurt en zorgtoerisme op Zuid Beveland is niet aantrekkelijk.”

Kapers op de kust

Behalve het consortium heeft ook ondernemer Henk van Koeveringe van Roompot vakantieparken interesse getoond om samen met de Zeeuwse bevolking het Zeeuwse ziekenhuis te financieren. Enkele maanden geleden, lanceerde de private partij Da Vaci een plan om een geheel nieuw ziekenhuis te bouwen op Walcheren. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink haalt uit naar Zeeuwse ziekenhuizen
Zeeuwse ziekenhuizen trekken broekriem aan
Weer uitstel Zeeuwse ziekenhuisfusie

Administrator

2 reacties

  • no-profile-image

    acm.v.vilsteren

    ik vind het grandioos dat dr.Mookram dit wil doen hij is een unieke arts een dokter die voor zijn pacienten opkomt een betere arts is er niet ik ben er trots op dat hij mijn huisarts is

  • no-profile-image

    G. de Graef

    Mijns inziens zou dit een keerpunt kunnen zijn voor de kwaliteit van de gezondheidszorg in Zeeland. Zelfs levensreddend wanneer zwangere vrouwen weer normaal en veilig in de eigen omgeving mogen bevallen.

Of registreer u om te kunnen reageren.