Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Regionale epd’s slechter beveiligd dan landelijk epd

Twee door het College bescherming persoonsgegevens (CBP) onderzochte regionale elektronische patiëntendossiers (epd) zijn onveiliger dan het landelijke epd. Patiënten worden van tevoren niet persoonlijk geïnformeerd over de opname van hun gegevens in het epd en de twee initiatieven controleren onvoldoende of alleen de behandelend arts het epd raadpleegt.

Het CBP heeft in februari en maart 2009 onderzoek uitgevoerd bij de Centrale Huisartsenpost Gorinchem (CHP) en de Stichting Schakelpunt Informatie Transmurale Zorg Midden-Nederland (SPITZ-MH). Dat meldt het vakblad ICTZorg.

Regionale EPD's

Beide initiatieven blijken patiënten niet te informeren op het moment dat hun persoonsgegevens werden opgenomen in het systeem. Hiermee overtreden ze de Wet bescherming persoonsgegevens, aldus het CPB. Ook controleren de twee regionale epd’s niet of de zorgverlener die de gegevens van een patiënt bekijkt, een behandelrelatie heeft met de desbetreffende patiënt. (Zorgvisie - Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Onderzoek: meerderheid Nederlanders vertrouwt epd
KNMG wil geen landelijk EPD
Consumentenbond: Patiënt machteloos bij misbruik epd
Meerderheid artsen maakt bezwaar tegen epd

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ria

  Geachte heer/mevrouw,

  Hoe kan ik als client weten dat ik opgenomen ben in het regionale EPD.
  Wat kan ik doen om er voor te zorgen dat er geen uitwisseling plaats vindt?

  Met dank voor een antwoord.
  Bvd

  Ria

Of registreer u om te kunnen reageren.