Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Bestuur moet Zweedse band verbieden

Zweedse banden uitbannen lukt alleen als de raad van bestuur vastbinden verbiedt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. De Innovatiekring Dementie (IDé) start in september een campagne om de onderzoeksresultaten te verspreiden.
Bestuur moet Zweedse band verbieden

“Beleidsmakers moeten een verbod afkondigen op Zweedse banden. Zonder zo’n verbod gaat het niet lukken om ze uit te bannen”, zegt Elly Duijf van IDé. Dat blijkt uit het EXBELT-onderzoek van de Universiteit Maastricht, die de resultaten in september bekendmaakt. De campagne ‘Niet fixeren is een kunst’ moet de nieuwste wetenschappelijke inzichten onder de aandacht brengen van onder andere beleidsmakers.

Familie belangrijk

"Onderzoek en evaluaties maken duidelijk dat al grote stappen zijn gezet in het beperken van fixatie, maar ook dat het niet vanzelf gaat lukken om Zweedse banden echt uit te bannen", zegt Duijf. De campagne richt zich naast beleidmakers, zorgverleners en managers ook op familieleden en het grote publiek. Het inzicht dat fixeren niet veilig maar juist schadelijk is, moet ook bij hen doordringen. Duijf: “Uit het onderzoek blijkt dat hun rol ontzettend belangrijk is. Familieleden zijn vaak erg argwanend als een instelling vanuit de nieuwe inzichten wil overstappen op een non-fixatiebeleid.”

Zweedse banden in kunstobjecten

De “educatie- en promotietour” van IDé trekt van 30 september tot 18 november 2010 door het land. Onderdeel van de tour zijn kunstwerken, gemaakt van afgedankte Zweedse banden. Kunststudenten hebben die gemaakt van bij IDé ingeleverde fixatiebanden. (Zorgvisie - Krista Kroon)

Lees ook:

Zweedse band steeds minder gebruikt in zorg
Inspectie wil vastbinden patiënten uitbannen

137372

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Inge

  Helemaal mee eens, zeker gezien de wetgeving die van kracht wordt op 1 januari 2011 over non-fixatie. Kijk voor een goed alternatief ook eens naar bedden op vloerniveau van HoZo (www.hozo-zorg.nl). Wij zijn er heel erg tevreden over!

 • no-profile-image

  Antoinette Vietsch

  Eens. Maar dat verbod moet ook gecombineerd worden met een verbod op platspuiten van cliënten of het geven van "kalmerende" medicijnen.

 • no-profile-image

  Marion

  Mee eens. Wij hebben al jaren de DAZA-Optiscan als alternatief. Ik weet niet of deze dan ook onder de vrijheidsbeperkende middelen valt.

Of registreer u om te kunnen reageren.