Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Bestuur moet Zweedse band verbieden

Zweedse banden uitbannen lukt alleen als de raad van bestuur vastbinden verbiedt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. De Innovatiekring Dementie (IDé) start in september een campagne om de onderzoeksresultaten te verspreiden.
Bestuur moet Zweedse band verbieden

“Beleidsmakers moeten een verbod afkondigen op Zweedse banden. Zonder zo’n verbod gaat het niet lukken om ze uit te bannen”, zegt Elly Duijf van IDé. Dat blijkt uit het EXBELT-onderzoek van de Universiteit Maastricht, die de resultaten in september bekendmaakt. De campagne ‘Niet fixeren is een kunst’ moet de nieuwste wetenschappelijke inzichten onder de aandacht brengen van onder andere beleidsmakers.

Familie belangrijk

“Onderzoek en evaluaties maken duidelijk dat al grote stappen zijn gezet in het beperken van fixatie, maar ook dat het niet vanzelf gaat lukken om Zweedse banden echt uit te bannen”, zegt Duijf. De campagne richt zich naast beleidmakers, zorgverleners en managers ook op familieleden en het grote publiek. Het inzicht dat fixeren niet veilig maar juist schadelijk is, moet ook bij hen doordringen. Duijf: “Uit het onderzoek blijkt dat hun rol ontzettend belangrijk is. Familieleden zijn vaak erg argwanend als een instelling vanuit de nieuwe inzichten wil overstappen op een non-fixatiebeleid.”

Zweedse banden in kunstobjecten

De “educatie- en promotietour” van IDé trekt van 30 september tot 18 november 2010 door het land. Onderdeel van de tour zijn kunstwerken, gemaakt van afgedankte Zweedse banden. Kunststudenten hebben die gemaakt van bij IDé ingeleverde fixatiebanden. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zweedse band steeds minder gebruikt in zorg

Inspectie wil vastbinden patiënten uitbannen

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.