Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NMa: 'Tilburgse ziekenhuisfusie beperkt concurrentie'

De voorgenomen fusie tussen het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk, Tilburg en Oisterwijk en het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg beperkt mogelijk de concurrentie in de regio. Daarom mogen beide ziekenhuizen niet zonder vergunning van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) fuseren.
NMa: 'Tilburgse ziekenhuisfusie beperkt concurrentie'

De ziekenhuizen hadden hun voornemen om te fuseren bij de NMa gemeld. Vervolgens heeft de NMa onder meer per gemeente onderzocht naar welke ziekenhuizen de voorkeur van patiënten uitgaat en wat de reisafstanden zijn naar de verschillende ziekenhuizen in Noord-Brabant. Uit dit onderzoek blijkt dat het merendeel van de patiënten uit Midden-Brabant voor algemene ziekenhuiszorg naar één van de ziekenhuizen gaat. De twee ziekenhuizen concurreren dus met name met elkaar. De concurrentie vanuit ziekenhuizen in Breda, 's-Hertogenbosch en omgeving Eindhoven is veel minder groot dan tussen de ziekenhuizen die nu willen fuseren.

NZa

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deelt het oordeel van de NMa dat een fusie mogelijk negatieve gevolgen heeft voor de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en kwaliteit van de verpleeghuiszorg in de zorgkantoorregio Brabant en de ziekenhuiszorg in de omgeving Tilburg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Strenge fusietoets
NMa vindt dat patiënten in Friesland voldoende keus hebben
'NMa moet soepeler optreden'
NMa gaat ACM heten

2 reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Ziekenhuizen moeten dus samenwerken, maar dat mag dan niet met de buren. Dus gaat Tilburg met Groningen een huwelijk aan. Toch?

  #totaaldewegkwijtinzorgland

 • no-profile-image

  T.

  Onbegrijpelijk. specialiseren, selectieve zorginkoop, ketenzorg etc. etc. De NMA kan beter TBA gaan heten: Tilburgse Mededingings Autoriteit.

Of registreer u om te kunnen reageren.