Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Mededingingsjuristen hekelen rol NMa in de zorg

Verschillende mededingingsspecialisten uiten in het Financieele Dagblad vandaag felle kritiek op de rol van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in de zorg. Volgens de krant neemt de kritiek in het veld op de NMa alleen maar toe.
Mededingingsjuristen hekelen rol NMa in de zorg

Partner Weyer VerLoren van Themaat van advocatenkantoor Houthoff Buruma zegt in het FD: ‘Het lijkt erop dat de NMa straffeloos links en rechts boetes kan opleggen en juridische proefballonnetjes kan oplaten op kosten van de maatschappij.’ Hij vindt dat de kartelwaakhond de zorg onnodig op kosten jaagt door de tot nu toe vruchteloze acties in deze markt. Hiermee doelt hij onder andere op de door de rechter vernietigde miljoenenboetes in de thuiszorg.

Mededinging

Ook Mededingingsspecialist Pierre Bos van BarentsKrans geeft zijn visie in de krant. ‘De NMa blaast proefbalonnen op. Ze zoekt de grenzen van de wet op, maar doet haar huiswerk soms erg slecht. De zorginstellingen betalen dan de kosten.’

Marcel Canoy

Hoogleraar zorgeconomie Marcel Canoy neemt het op voor de NMa. ‘De zorg moet zich gewoon aan de Mededingingswet houden en de NMA houdt daar naar eer en geweten toezicht op.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Hup NMa
NMa ziet definitief af van thuiszorgboetes
LHV dient klacht in bij NMa na interview Don
Rechter verwerpt NMa-boete thuiszorg

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Dick

  Zegt Canoy dan ook "als er onzinnige dingen in de wet staan moet je die als weldenkend mens toch gewoon uitvoeren"? In zo'n geval mag ik hopen dat er inderdaad weldenkende mensen bij NMa werken en dat zij massaal ontslag nemen.

 • no-profile-image

  adje rem

  De zorg is in nood , dan geldt : nood breekt wet. q.e.d.

 • no-profile-image

  G K Mitrasing, husarts

  Men moet niet verwijtend blaffen naar de NMa maar naar de politiek die dit allemaal bedacht. Ook al krijgt de NMa bij de rechter ongelijk in bepaalde zorgzaken dan nog heeft ze formeel erop toe te zien dat ze een wet uitvoert die ook op de “zorgmarkt” van toepassing is. Kan Canoy alleen maar gelijk geven.
  De wetgever is aan zet.

Of registreer u om te kunnen reageren.