Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

KNMG-voorzitter roept op tot actie voor behoud LSP

KNMG-voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman roept in zijn laatste column koepelorganisaties van zorgverleners en patiëntenorganisaties op om in actie te komen voor het behoud van het landelijk schakelpunt (LSP). Ook moeten de koepelorganisaties zorgverleners en zorgvragers motiveren en informeren dat elektronische uitwisseling van gegevens een onomkeerbare ontwikkeling is.
KNMG-voorzitter roept op tot actie voor behoud LSP

Nieuwenhuijzen Kruseman kan niet bevatten dat het LSP wordt ontmanteld vanwege een financieringsgat van 1,6 miljoen euro, en dat op een zorgbegroting van ruim 60 miljard euro, zo schrijft hij in zijn column.

Kwaliteit

Ook wijst hij er in zijn column op dat de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens gewoon doorgaat. Als het LSP verdwijnt, zal dat echter niet op een gestandaardiseerde wijze gebeuren en dat gaat volgens hem ten koste van de kwaliteit van de zorg.

Accpeteren

Daarom roept hij in zijn column koepelorganisaties van hulpverleners en patiënten op om in actie te komen omdat “wij het afblazen van het LSP niet moeten willen accepteren.” (Zorgvisie/ICT)

Lees ook:

'Iets meer tijd had LSP kunnen redden'
VVD, PvdA en CDA dringen aan op behoud LSP
Koepels geschokt door einde landelijk EPD

Mario Gibbels

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  W.Izard

  LSP makeover naar "Lokale Samenwerkings Praktijk". Patientenzorg is hemelsbreed 5 tot max. 20 Km.
  Basisregel 1: eerst organiseren dan automatiseren!
  Landelijk SchakelPunt past niet bij decentrale zorgketen.
  Bij Landelijk SchakelPunt ontbreken communicatie standaarden.
  Patient is zelf z'n beste eigen dossier.

 • no-profile-image

  Floor

  Idee? De industrie mag inschrijven op de source code. Minimale opbrengst moet ca. 300 miljoen zijn en minmaal 2 of 3 partijen om concurrentie te borgen. (Kunnen we het een of andere Europees noodfonds mee steunen.) De industrie gaat de diensten EMD+ en HWG vermarkten, net zoals allerlei andere zorgict diensten die zo hun weg naar afnemers vinden.

 • no-profile-image

  Spoorbijster

  Het geldgebrek is dus ook niet het probleem, maar een uitkomst van een ander probleem.
  De gesuggereerde idee dat het LSP de enige weg is voor gestandaardiseerde gegevenuirwisseling is onjust en ronduit misleidend.

Of registreer u om te kunnen reageren.