Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Geen vervolging Eugeria voor ongeluk met hete douche

Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt niemand voor het ongeluk met een hete douche in verzorgingstehuis Eugeria in Almelo in juli 2009. Dat meldt het OM.
Geen vervolging Eugeria voor ongeluk met hete douche

Een 81-jarige vrouw overleed aan de ernstige brandwonden die ze opliep toen het douchewater te heet werd. Uit het politieonderzoek is gebleken dat de kraan van de douche kapot was. Daardoor liep de temperatuur van het water, die aanvankelijk 'behaaglijk' was, op tot 72 graden Celsius. Niemand had het defect aan de mengkraan kunnen voorzien, aldus de justitie in Almelo. Het OM meldt verder dat het personeel van Eugeria bij de behandeling van het slachtoffer geen strafbare feiten heeft begaan.

Eigen onderzoek inspectie

OM en politie hebben hun bevindingen gedeeld met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die een eigen onderzoek doet naar het incident. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  Pater

  Elke week kom ik in en zwembad bij een gehandicapteninstelling. Daar hangen meerdere poster met een foto en een duidelijke tekst: Laat mij niet alleen bij het douchen!

 • no-profile-image

  vraagtekens?

  Ik kan mij niet voorstellen dat indien de zorgverlener bij deze mevrouw is blijven staan tijdens het douchen, dat deze mevrouw toen geen pijnklachten heeft aangegeven. Ik ken deze casus niet, maar het lijkt erop dat de zorgverlener niet direct bij mevrouw in de buurt was.
  En ja dat kan nog wel eens het gevolg zijn van onderbezetting in combinatie met hoge werkdruk en niet de juiste keuzes maken. Ik ga ervan uit dat een vrouw van die leeftijd die zelf waarschijnlijk niet in staat is weg te lopen/te bewegen van de te hete kraan (immobiel), zodanige begeleiding krijgt dat er continu een zorgverlener bij haar is gedurende een douchebeurt. Volgens mij had daarmee de dood van deze vrouw voorkomen kunnen worden. Nu lijkt het erop dat iedere betrokkene vooral de bestuurders, zich kunnen verschuilen achter het bewijs dat de kraan defect was....tja nogal makkelijk om hierin niet je verantwoording te nemen lijkt me..Ik had graag gelezen wat deze organisatie gaat doen om dit in de toekomst te voorkomen.....

 • no-profile-image

  Jan Stronkhorst

  Minder uren of slechter opgeleid, volgens mij heeft dat hier niets mee te maken. Hoe opgeleid moet je zijn om iemand te douchen en hoeveel tijd moet je extra hebben als je toch al iemand onder de douche aan het begeleiden bent ? Kort door de bocht bovenstaande reacties en stuitend. Het OM is duidelijk: Technische fout, water wordt ineens heel erg warm. Hebt U thuis nooit eens een defect aan een of ander ? Lijkt mij dat zo'n zeer dramatische gebeurtenis al genoeg zijn weerslag zal hebben op het personeel. Deze "kort door de bocht" reacties zijn nog even dolk in de rug van de mensen die met hart en ziel in de zorg werken.

 • no-profile-image

  Rob Barnhoorn

  Dit soort ongelukjes gaan meer voorkomen in de komende jaren. Bezuinigingen worden het eerst gevoeld op de werkvloer. Dat resulteert in minder uren begeleiding. En jonger en slechter opgeleid personeel.

 • no-profile-image

  smit

  de medewerkster had toch meer moeten voelen, aan het water
  kort door de bocht van het om

Of registreer u om te kunnen reageren.