Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

De Hoven schaft alle regels af in ouderenzorg

Ouderenzorginstelling De Hoven uit Noord-Groningen gaat alle regels afschaffen op drie afdelingen. Het experiment onder de naam ‘Zorg Zonder Regels’ moet een einde maken aan onnodige bureaucratie. Bovendien geeft het bewoners en medewerkers meer ruimte om zelf te bepalen hoe hun dagen eruitzien.
De Hoven schaft alle regels af in ouderenzorg

Op de drie afdelingen wordt voor een bepaalde periode de dwingende werking van protocollen, regels, beschreven processen en registraties stopgezet. Doel van het project is het terugdringen van bureaucratie en regelgeving waardoor meer aandacht ontstaat voor de wensen, behoeften en het welbevinden van de ouderen.

Doorgeslagen regelgeving

Jannie Nijlunsing, bestuurder van De Hoven, stelt dat de doorgeslagen regelgeving vaak een hogere kwaliteit van leven in de weg staat. “Onze bewoners hebben meer behoefte aan aandacht dan perfect nageleefde protocollen. Het gaat ons erom dat ouderen zo veel mogelijk kunnen doorgaan met het leven dat zij gewend zijn. Vaak kunnen zij zelf heel goed aangeven welke ondersteuning en zorg zij daarbij nodig hebben. Daar is in de zorg de laatste jaren veel te weinig naar geluisterd, dat moet anders.” Als voorbeeld noemt Nijlunsing een echtpaar waarvan de man graag een bedhek wil voor zijn vrouw. “Dit is een vrijheidsbeperkende maatregel die ontmoedigd wordt in de zorg. Te veel van deze maatregelen zorgen namelijk voor een korting op het tarief. In dit geval zouden we beter af zijn zonder deze regel.”

Chaos?

Bang voor totale chaos is Nijlunsing niet. “Ook zonder regels en protocollen blijft het natuurlijk belangrijk dat mensen de juiste medicijnen krijgen, dat het eten goed is en het gebouw schoon. Maar zoals een bewoner laatst tegen mij zei: 'Je ziet ook wel of het schoon is.' En dat is natuurlijk ook zo, daar heb je geen protocol voor nodig.” Bovendien worden niet alle regels in één keer afgeschaft. “Per afdeling kijken we welke tien à vijftien regels organisatorisch afgeschaft kunnen worden. Als de afschaffing na een paar maanden niet blijkt te werken, dan voeren we de regel weer in. En als we in onze werkwijze botsen met instanties zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg, dan gaan we in gesprek en proberen elkaar in het midden te vinden.”

Politiek is enthousiast

Ook in Den Haag wordt positief gereageerd. Volgens Nijlunsing zijn de regeringspartijen enthousiast. Zo noemde VVD’er Tamara Venrooy het project "een navolgenswaardig initiatief". Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten reageerde kritischer op het project en stelde dat “iedereen een hekel heeft aan regels, maar soms zijn ze nodig voor de veiligheid. We moeten niet doen alsof wij dergelijke regels direct weg kunnen mikken. Wij gaan voortvarend aan de slag met het snoeien van overbodige regels.”

Project

Het project ‘Zorg Zonder Regels’ start op 1 juli en wordt ondersteund door Menzis, UMC Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Als het project succesvol is, wil De Hoven het concept ook op andere afdelingen invoeren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Aanbieders gaan onnodige bureaucratie melden
Ombudsman hekelt zorgbureaucratie in jaarverslag
Bureaucratie in de zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 reacties

 • no-profile-image

  MC

  Mijn ervaring is dat het werken met "Zorg zonder regels" nu al zijn vruchten afwerpt. Of het project nu slaagt of niet, de bewoners en wij, het personeel, hebben nu al onze vruchten geplukt. Regels zijn goed maar te is TE VEEL.

 • no-profile-image

  Henriëtte A

  Natuurlijk bedoelde ik vrijdag 25 november 2011 i.pl.v. zaterdag 24 november 2011.

 • no-profile-image

  Henriëtte A

  Zaterdag 24 november 2011 las ik in de plaatselijke krant een artikel over de zorginstelling in Groningen zonder opgelegde regelgeving. De gedachte achter deze problematiek is uit het hart gegrepen en ik vecht al jaren tegen deze onjuiste bejegening van cliënt/bewoners tijdens mijn werk als nachtverpleegkundige in een woon- zorgcentrum. Van harte hoop ik dat mevrouw Nijlunsing één van de voortrekkers is waardoor in Den Haag de ogen eens opengaan en de onnodige bureaucratie in de zorg verdwijnt, ook hier helpt bezuiniging door aan de medemens in plaats van regelgeving te denken.

 • no-profile-image

  Jannie Baarn

  Eindelijk !!!!! iemand die dit doet en durft, want je hebt veel lef nodig om in te gaan tegen de regelzieke inspectie en consorten, die ons bang en schuw hebben gemaakt om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen. We moeten weer willen leren en ontwikkelen en dat kan alleen door te ervaren en af en toe een foutje te maken. That's life ! CHAPEAU Noord-Groningen!
  Een mooi voorbeeld voor het hele land. Wie volgt ?! Gewoon doen, ervaren, leren.

 • no-profile-image

  Osira slachtoffer

  Zoals gewoonlijk bakt de ActiZ er weer helemaal niets van en kan ze zelfs niet lezen:
  http://www.actiz.nl/nieuwsberichten/website/nieuws/de-hoven-schaft-regels-af-in-ouderenzorg
  De Hoven schaft regels af in ouderenzorg
  Zorgorganisatie De Hoven uit Noord-Groningen gaat ALLE regels afschaffen op drie afdelingen.
  ……..
  Lees meer op zorgvisie.nl

 • no-profile-image

  Osira slachtoffer

  Wow !
  Wat fantastisch !
  Alle lof voor Jannie Nijlunsing en De Hoven !
  Voor dit initiatief en de volkomen terechte en correcte constateringen die ze maakt betreffende het falende huidige systeem, waar de cliënt/bewoner meestal en vooral bij de (veel te grote, kapot gefuseerde) instellingen zwaar de dupe van wordt.

  Op zulke initiatieven zit elke VVT-bewoner te wachten !

  Alleen jammer dat zij niet de stap aandurft om het roer radicaal om te gooien, namelijk ALLE regels weg.
  Nu moet de werkvloer in twee totaal verschillende werelden, systemen opereren van enerzijds geen regels en anderzijds stipt regels opvolgen. Dit zou dit op zich goede experiment negatief kunnen beïnvloeden en zelfs kunnen doen mislukken.

  De reactie van SS Veldhuijzen is lachwekkend: “Wij gaan voortvarend aan de slag met het snoeien van overbodige regels”.
  Op de eerste plaats omdat Den Haag alleen maar met meer regels komt ondanks alle niet waargemaakte toezeggingen.
  En op de tweede plaats omdat zij met droge ogen durft te beweren dat zij als verpleeghuisarts in Amsterdam nooit iets heeft gemerkt van de wantoestanden in de VVT.
  Hoe hard kan iemand liegen ? Nou, laten haar de ‘benefit of the doubt’ geven en schrijven: dat ze zo dom en blind is geweest dat ze daar niets van heeft gemerkt !
  Wat haar natuurlijk volledig ongeschikt voor het ambt van SS maakt.
  En haar incompetentie en het niet willen her- en erkennen van de grote problemen bij de Osira Amstelring en in de VVT in het algemeen en het niet willen handelen en de foute gang van zaken willen aanpakken, ondanks de zeer grote druk van met name de Renske Leijten van de SP, heeft ze in de korte tijd dat ze SS is al ruimschoots bewezen.
  Weg met haar !

 • no-profile-image

  Mark Janssen

  Goed initiatief. Echter voorbeeld bedhek is geen onnodige bureaucratie. Een bedhek op verzoek is geen vrijheidsbeperkende maatregel en hoeft niet te worden geregistreerd, laat staan dat het tot kortingen leidt. Een scan van zaken die een organisatie vindt te moeten registreren, maar niet verplicht is helpt al.

 • no-profile-image

  Edwin B

  Interessante project. Zit nu wel een aantal vragen:
  Hoe bepaal je welke tien à vijftien regels moeten worden afgeschaft en weten de medewerkers, bewoners en famillieleden dat dan ook? En wordt dat weer in afspraken, regels en protocollen vastgelegd?
  En als we de te maken afspraken, regels en protocollen rond het project nou niet opstellen en registreren, hoe en wie bepaalt dan of het project succesvol is?

 • no-profile-image

  Peter van S

  De belangrijkste concessie die je hierbij wel moet doen, is het feit dat je misschien niet achteraf een perfecte verantwoording hebt waarom iets mis is gegaan. Er wordt nu veel vastgelegd om ingedekt te zijn. Je moet het vertrouwen krijgen van clienten, medewerkers en inspectie.

 • no-profile-image

  tjark reininga

  laten we hopen dat dit experiment inderdaad laat zien dat vertrouwen betere zorgoplevert dan het geïnstitutionaliseerde wantrouwen dat -op initiatief vaak van bestuurders en financiers- tot zoveel gedetailleerde regels en kwaliteitsverlies heeft geleid.

 • no-profile-image

  Jan V

  Een recent onderzoek van Letty Vorstenbosch, gepresenteerd bij een afstudeersessie op Nijenrode op 20 mei, bevestigt dat regelgeving de motivatie van zorgbiedend personeel en daarmee de kwaliteit van zorg meer frustreert dan ondersteunt. De actie in De Hoven is dan ook meer dan de moeite waard.

Of registreer u om te kunnen reageren.