Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Huisarts moet signalen ouderenmishandeling beter herkennen

Het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO) denkt dat huisartsen signalen van ouderenmishandeling niet herkennen. “Vijf procent van de ouderen wordt mishandeld, maar er komen slechts enkele meldingen vanuit de huisartspraktijk”, aldus Mirjam van Dongen, voorzitter van het LPBO.
Huisarts moet signalen ouderenmishandeling beter herkennen

World Elder Abuse Awareness Day vindt morgen plaats. In Nederland staat dit jaar de huisartsenpraktijk centraal. Het LPBO gaat huisartsen en praktijkondersteuners deze week benaderen met een signalenkaart.

Terughoudend

“Huisartsen zijn vaak nog terughoudend om hulp in te schakelen of om advies te vragen bij de Steunpunten huiselijk geweld, ze willen nog veel zelf oplossen”, meent Van Dongen. “Artsen moeten bij signalen vooral alert zijn en vertrouwen op hun 'niet pluis’ gevoel.” Signalen waarop gelet kan worden zijn bijvoorbeeld: zichtbaar letsel, angst bij aanraking en onsamenhangende verhalen. Maar ook tekenen van verwaarlozing kunnen duiden op mishandeling of op ontspoorde zorg.

Signalenkaart

Ouderen komen vaak in de praktijk of krijgen huisbezoek van de arts. Als de arts en de praktijkondersteuner de signalen beter gaan herkennen, kan veel leed worden voorkomen. Op de signalenkaart van het LPBO staan signalen van ouderenmishandeling, maar vooral ook tips voor de huisarts: raadpleeg deskundigen zoals het steunpunt huiselijk geweld of check hoe collega-artsen deze signalen oppakken. Vooruitlopend op de Meldcode huiselijk geweld staat op de signalenkaart een stappenplan dat de artsen of praktijkondersteuners kunnen volgen bij vermoedens van mishandeling. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Meer:

Signalenkaart (PDF)

Lees ook:

Staatssecretaris in actie tegen mishandeling van ouderen
Mishandeling bij Osira Amstelring

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Foto

 • Signalenkaart

  Signalenkaart

2 reacties

 • no-profile-image

  W.K. v. Stuijvenberg

  Ik denk dat dit net zo veel impact zal hebben als met kindermishandeling. Het is schone schijn en als er wat aan gedaan wordt druipt de incompetentie er van af. Ik ben weinig hoopvol.

 • no-profile-image

  Madelein Scholm

  Goede ontwikkeling! Ik vind sowieso dat dit kabinet heel goed bezig is. Bijvoorbeeld hoe ze frauderen met PGB aan pakken, vind ik echt een super plan! Petje af dus en dit allemaal mede dankzij de gedoogsteun van de PVV. De Partij van Veranderingen noem ik ze steeds.

Of registreer u om te kunnen reageren.