Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hond kan ziekenhuisbacterie opsporen

Het VUmc heeft aangetoond dat honden in staat zijn om een ziekenhuisbacterie op te sporen. De 2-jarige beagle Cliff controleerde afdelingen op de bacterie Clostridium difficile, die diarree en levensbedreigende darmontstekingen kan veroorzaken.
Hond kan ziekenhuisbacterie opsporen
Foto: VUmc

Na een training van twee maanden wist de hond binnen 10 minuten een hele ziekenhuisafdeling controleren. Normaal gesproken is daar tijdrovend laboratoriumonderzoek voor nodig.

Resultaten
De jonge hond geeft aan dat patiënten besmet zijn door naast hun bed te gaan zitten. Tijdens de tests wist hij 25 van de 30 besmette patiënten aan te wijzen (83 procent). Toen de beagle monsters van de ontlasting moest ruiken, had hij het zelfs in 100 procent van de gevallen goed. Dat blijkt uit de onderzoeksresultaten, die donderdag werden gepubliceerd in het British Medical Journal.

Beperkt onderzoek
Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, wijzen de onderzoekers erop dat het slechts een beperkt onderzoek was. Ook blijft veel onduidelijk. Zo valt nog niet te zeggen wat de hond precies ruikt en hoe in de dagelijkse praktijk honden ingeschakeld kunnen worden.

2 reacties

  • adje rem

    Staat deze hond binnenkort op de loonlijst van de igz ???????????

  • adje rem

    Ik heb ook ooit gehoord , dat een hond bij zijn baas een opkomend hartinfarct bespeurde . Hoedt u overigens nu wel voor professor Borst van de anti-kwakzalververeniging.

Of registreer u om te kunnen reageren.