Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Sint Jansdal kampt weer met Klebsiella

Ziekenhuis St Jansdalziekenhuis in Harderwijk heeft weer een opnamestop afgekondigd op de intensivecareafdeling nadat vorige week drie patiënten besmet bleken te zijn met de multiresistente Klebsiellabacterie.
Sint Jansdal kampt weer met Klebsiella

Het ziekenhuis heeft een crisisbeleidsteam gevormd en naar eigen zeggen rigoureuze maatregelen genomen. De hele IC is leeg gemaakt en de overige vier patienten zijn naar andere ziekenhuizen overgeplaatst. Daarna zal de IC worden gereinigd, de afvoerleidingen worden vervangen en alle apparatuur worden gereinigd.

"Ingrijpende maatregelen"

Na de vorige uitbraak van half juni dacht het ziekenhuis alles weer onder controle te hebben. Door de ingrijpende maatregelen hoopt het ziekenhuis nu wel de uitbraak te kunnen beteugelen. Het ziekenhuis laat weten dat de medewerkers van de afdeling infectiepreventie en de medisch microbiologen met man en macht aan het werk zijn om te achterhalen waar zich een mogelijke haard bevindt.

ESBL

De ESBL-vormende Klebsiellabacterie is resistent voor de meest gangbare antibiotica, maar is met bepaalde antibiotica nog wel te behandelen. Volgens het ziekenhuis is deze darmbacterie doorgaans ongevaarlijk, maar kan hij bij mensen met een verminderde weerstand wel infecties veroorzaken . ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat antibiotica afbreekt. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Eén reactie

  • no-profile-image

    w.snijder-van veen

    hoe is het mogelijk dat ik toch donderdag 5 juli j.l. nog in st.jansdal een heupoperatie heb gehad terwijl er toen al besmette patienten waren? fijn personeel dat wel, niets ten nadele van hen

Of registreer u om te kunnen reageren.