Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sint Jansdal kampt weer met Klebsiella

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis St Jansdalziekenhuis in Harderwijk heeft weer een opnamestop afgekondigd op de intensivecareafdeling nadat vorige week drie patiënten besmet bleken te zijn met de multiresistente Klebsiellabacterie.
Sint Jansdal kampt weer met Klebsiella

Het ziekenhuis heeft een crisisbeleidsteam gevormd en naar eigen zeggen rigoureuze maatregelen genomen. De hele IC is leeg gemaakt en de overige vier patienten zijn naar andere ziekenhuizen overgeplaatst. Daarna zal de IC worden gereinigd, de afvoerleidingen worden vervangen en alle apparatuur worden gereinigd.

“Ingrijpende maatregelen”

Na de vorige uitbraak van half juni dacht het ziekenhuis alles weer onder controle te hebben. Door de ingrijpende maatregelen hoopt het ziekenhuis nu wel de uitbraak te kunnen beteugelen. Het ziekenhuis laat weten dat de medewerkers van de afdeling infectiepreventie en de medisch microbiologen met man en macht aan het werk zijn om te achterhalen waar zich een mogelijke haard bevindt.

ESBL

De ESBL-vormende Klebsiellabacterie is resistent voor de meest gangbare antibiotica, maar is met bepaalde antibiotica nog wel te behandelen. Volgens het ziekenhuis is deze darmbacterie doorgaans ongevaarlijk, maar kan hij bij mensen met een verminderde weerstand wel infecties veroorzaken . ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Dit is een enzym dat antibiotica afbreekt. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.