Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NPCF wil inkomensafhankelijk eigen risico

Patiëntenorganisatie NPCF wil voor alle eigen betalingen in de zorg een maximum opstellen dat afhankelijk moet worden van het inkomen.
NPCF wil inkomensafhankelijk eigen risico

Dit is een van de tien verbeterpunten die de NPCF vandaag presenteert.

AWBZ naar Zorgverzekeringswet

NPCF wil ook de AWBZ opknippen. De ouderenzorg kan vanuit de Zorgverzekeringswet worden betaald in plaats vanuit de AWBZ. Zorgverzekeraars moeten dan wel zorg inkopen die inspeelt op de veranderde vraag en oog heeft voor kwetsbare ouderen. De betreffende ouderen mogen geen last hebben van alle schakels en loketten in de zorg. Een deel van de AWBZ blijft als zorgverzekering bestaan: hieronder valt de zorg voor (verstandelijk) gehandicapten en de langdurige geestelijke gezondheidszorg.

Wmo

Opvallend is dat de partij van VWS-minister Schippers juist voorstelt de meeste ouderenzorg naar de gemeenten te verschuiven. De VVD wil lichtere vormen van ouderenzorg, zoals verzorging en begeleiding, bij de Wmo onderbrengen. Voor verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg en langdurige ggz moet een kern-AWBZ overblijven. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Het tienpuntenplan van de NPCF

Lees meer:

Politiek laat recht op ouderenzorg vallen
Politiek wil extra bezuinigingen op zorg
CPB gaat op stoel politiek zitten

5 reacties

 • no-profile-image

  adje rem

  Waarom trouwens niet een staatsverzekering via de belastingdienst ? Voordeel geen wanbetalers meer, de 2e kamer bepaalt direct zelf de premiehoogte en nog mooier een inkomensafhankelijke premie . Nadeel : Inkomensverlies voor ZN, reclamejongens, incassoburo`s ,deurwaarders enz. Zorgbezuinigingen dus .q.e.d.

 • no-profile-image

  adje rem

  Waar haalt de NPCF trouwens haar gegevens vandaan ?? Van de belastingdienst of roept zij maar wat ?? Wat moet dan overigens het maximum zijn ?? € 50.000,00 ??

 • no-profile-image

  Nathalie Koopman (NPCF)

  Als patientenfederatie komen we op voor de belangen van patienten. Hierbij hoort ook het beinvloeden van de politiek. We zien op dit moment dat de rekening van de hoge zorgkosten steeds meer bij chronisch zieken en mensen met een laag inkomen terecht komt. Daarom pleiten wij nu voor een inkomensafhankelijk maximum voor alle eigen betalingen. Zodat de kosten eerlijker verdeeld worden.

 • no-profile-image

  T.

  Inderdaad Menno blijkbaar gaat de NPCF ook al over inkomenspolitiek. heel bijzonder. misschien dat de vertegenwoordigers op enig moment hun vleugels willen uitslaan naar een andere branche en vast een beetje oefenen?

 • no-profile-image

  menno

  Het verbaast mij dat de NPCF een politiek standpunt inneemt. Dit heeft niets te maken met patiëntenbelangen als zodanig. Het ondermijnt mijn vertrouwen in de NPCF als onafhankelijke patiëntenvertegenwoordiger.

Of registreer u om te kunnen reageren.