Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Vervolg maatschappen tuchtrechtelijk’

Maatschappen die toestaan dat een disfunctionerende dokter jarenlang schade kan aanrichten moeten collectief tuchtrechtelijk worden vervolgd. Dat vindt Piet Batenburg, voorzitter raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
‘Vervolg maatschappen tuchtrechtelijk’

Batenburg deed zijn oproep op het symposium patiëntveiligheid dat de VVD-Kamerleden Anne Milder en Michiel van Veen organiseerden op 25 februari in de Trevezaal van de Tweede Kamer. De Kamerleden hebben een initiatiefnota ingediend waarmee zij de veiligheid in ziekenhuizen willen vergroten.

Tuchtrecht aanpassen

Batenburg ging in op de verantwoordelijkheden van de raad van bestuur voor de kwaliteit van zorg. De Eindhovense ziekenhuisbestuurder deinst er niet voor terug om in te grijpen als medisch specialisten disfunctioneren. Hij is verwikkeld in diverse rechtszaken die de op een zijspoor gezette dokters tegen hem hebben aangespannen. In 85 procent van de gevallen is het ontslag te wijten aan gebrekkig communiceren van de artsen, aldus Batenburg. Batenburg, zelf van huis uit medisch specialist, doet een appel op het zelfreinigend vermogen van maatschappen. Hij vindt dat medisch specialisten open moeten zijn over kwaliteit en fouten die ze maken met het doel daarvan te leren. Ze moeten aan elkaar verantwoording afleggen over wat ze doen met patiënten. Als maatschappen tolereren dat een collega disfunctioneert, dan moeten ze in het uiterste geval daarop tuchtrechtelijk te vervolgen zijn. Een collectieve vervolging is nu nog niet wettelijk geregeld. Daarvoor is een wetswijziging nodig.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben kan zich een wetswijziging goed voorstellen. ‘Het tuchtrecht is in beginsel individueel gericht en sluit daarmee niet meer volledig aan bij de huidige gang van zaken. De verantwoordelijkheid voor medisch handelen wordt steeds meer gedragen door maatschappen en vakgroepen. Het is kunstmatig om fouten te herleiden tot één persoon. Bovendien is het onevenwichtig. Waarom is de ene dokter wel verantwoordelijk en de andere niet?’ De VVD gaat het voorstel opnemen in de initiatiefnota.

Of registreer u om te kunnen reageren.