Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Pgb-houders massaal verstoken van zorg

Mensen die minder dan tien uur zorg in de week nodig hebben verliezen in 2014 hun persoonsgebonden budget (pgb). Het overgrote deel van hen kan geen gepaste vervangende zorg vinden bij instellingen, zo blijkt uit een enquête van belangenorganisatie Per Saldo.
Pgb-houders massaal verstoken van zorg

De groep die door de zogenoemde 10-uursgrens wordt geraakt bestaat uit 42.000 mensen. Van hen heeft Per Saldo zeshonderd mensen ondervraagd. Van de invullers zegt 84 procent geen passende zorg te kunnen vinden bij instellingen. De helft van alle invullers heeft zelfs al bij verschillende zorginstellingen geïnformeerd en nul op het rekest gekregen. Het gaat vaak om mensen met psychiatrische beperkingen zoals autistisch spectrum stoornissen, niet-aangeboren-hersenletsel en lichtelijk verstandelijk beperkingen. Zij hebben volgens Per Saldo vaak moeite met veranderingen en hechten daarom aan een vaste begeleider. Bij zorginstellingen is het in de meeste gevallen lastig om altijd dezelfde begeleider te krijgen, terwijl ze dat met een pgb wel kunnen organiseren. Per Saldo roept het kabinet daarom op de 10-uursgrens te schrappen.

Duurdere zorg
De organisatie schrijft: 'Het kabinet denkt door deze maatregel geld te besparen, wat een misvatting is. Mochten mensen al zorg vinden bij een instelling, dan is dat een stuk duurder dan dat de zorg met een pgb wordt georganiseerd; zorg ingekocht met pgb kost gemiddeld 65 procent van het natura-tarief. Kortom, duurdere zorg, die vaak niet werkt en vaak niet op het juiste moment wordt gegeven.'

Kleine zorgvraag
Daarnaast stelt Per Saldo dat de zorgvraag van deze mensen nu klein is vanwege het pgb. 'Als ze verstoken raken van zorg, zullen ouders en familie deze mensen moeten gaan helpen. Dit kan leiden tot overbelasting en burn-out, wat gaat leiden tot grotere aanvragen voor zorg. Ook daardoor wordt het alleen maar duurder.'

3 reacties

 • Martin65

  Mevrouw Veldhuizen van Z. wist welke problemen deze maatregel ging geven. Opnieuw zullen mensen met een autische stoornis gedwongen worden om de dag thuis door te brengen. Maar weet je....autisten gaan niet de straat op en hun familie is vaak al zo murw van alles wat ze al hebben moeten doorstaan om een beetje hulp en erkenning te krijgen. Volgens Veldhuizen zouden we het recht op zorg behouden maar wat heb je aan dat recht als de zorginstellingen die zorg in natura moeten leveren, dat niet kunnen omdat ze onvoldoende productieafspraken hebben met de zorgkantoren. Ze wist het.....en toch doordrukken. Er zijn uitstekende zorgbedrijven die straks de deuren moeten sluiten omdat ze geen zorg in natura kunnen leveren . Het is te zot voor woorden dat men weet de PGB zorg veel goedkoper en vaak beter is en dat men daar in Den Haag niets van wil weten. Veel innovatieve zorgbedrijven die nu goed draaien op PGB-geld verdwijnen straks. Schaamteloos kruideniersbeleid bedacht door een leugenachtige regering. Of zou het komen omdat Veldhuizen van Zanten zelf uit de wereld van de grote zorginstellingen komt... Ook de huidige staatssecretaris weet wat de kracht van een goed PGB-stelsel is maar durft niet anders te beslissen....jammer, gemiste kans...maar wie weet wordt het plan van o.a. Per Saldo alsnog serieus bekeken en krijgen ook de kleine zorgvragers weer de zorg die ze nodig hebben!

 • adje rem

  De hogere verpleeghuiskosten worden bijna zeker snel gecompenseerd door de voortijdige ''sterfte------winst''? ? !!

 • fred

  Geachte lezer,
  Ik denk dat de urgentie aangeeft dat Per Saldo zich met de hoogste spoed de Tweede Kamer moet informeren.
  Succes!

Of registreer u om te kunnen reageren.