Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Sneller toegang tot experimentele medicijnen

Vandaag gaat de organisatie MyTomorrows van start. Deze organisatie uit Amsterdam wil patiënten die zijn uitbehandeld versneld toegang geven tot experimentele medicijnen. ‘We hebben veel contacten met biotechbedrijven. Er zijn middelen die nog niet alle registratieprocedures hebben doorlopen maar wel perspectief bieden’, aldus oprichter en ceo Sjaak Vink.
Sneller toegang tot experimentele medicijnen
Foto: Stockexchange

Het gaat om niet-geregistreerde medicijnen voor bijvoorbeeld de bestrijding van vormen van kanker of voor aandoeningen aan het zenuwstelsel zoals bijvoorbeeld MS. ‘We maken gebruik van de wetgeving voor “early access” die in de meeste landen aanwezig is’, zegt Vink. Volgens hem maken onvoldoende specialisten en patiënten gebruik van de mogelijkheden die ‘early access’-wetgeving biedt. ‘Er wordt ook weinig beleid op gemaakt’, aldus Vink. MyTomorrows heeft internationale ambities. De organisatie wil patiënten in zoveel mogelijk landen toegang geven tot  de medicijnen die meestal fase I en II van de registratieprocedure hebben doorlopen.

Veiligheid

Vink kan niet garanderen dat de medicijnen 100 procent veilig zijn. ‘We proberen zo goed mogelijk in te schatten wat de risico’s zijn. In principe moet de veiligheid goed zijn afgedekt maar specialisten en patiënten moeten zelf de afweging maken of ze hiervan gebruik willen maken. Zo’n beslissing is vol emotie. Als iemand van 31 jaar is uitbehandeld zal deze persoon daar waarschijnlijk heel anders mee omgaan dan iemand van 81 jaar.’ De toegang tot de experimentele medicijnen van MyTomorrows moet altijd via een arts verlopen.

Financiering

De financiering van de organisatie ligt voor twee jaar vast. MyTomorrows wil zichzelf bedruipen door bijdragen van patiënten en bedrijven. Vink: ‘Zolang een medicijn nog niet officieel is geregistreerd, willen we niet verdienen op het medicijn. We vragen aan de patiënt om een klein deel van de kosten te vergoeden en ook de fabrikant levert een bijdrage.’ Via de site wordt op korte termijn een crowdfundmodule aangeboden waarmee patiënten geld kunnen ophalen voor de financiering van hun experimentele geneesmiddel.

Of registreer u om te kunnen reageren.