Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verbeterplan verpleeghuiszorg uitgelekt

Het plan van staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) om de kwaliteit in verpleeghuizen te verbeteren ligt op straat. Vandaag presenteert het Algemeen Dagblad de inhoud van het rapport en noemt het een ‘vergaarbak van goede voornemens.’
Verbeterplan verpleeghuiszorg uitgelekt
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Het aanvalsplan krijgt extra aandacht vanwege alle ophef vorig jaar naar aanleiding van 'affaire Ben Oude Nijhuis'. De staatssecretaris wil komend halfjaar het toezicht verscherpen bij verpleeghuizen. Verder worden managers bij structureel onderpresteren gedwongen verbeteringen door te voeren. Ook kan een externe waarnemer de zaak overnemen of een andere instelling de zorg, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

Inhoud

Daarnaast heeft Van Rijn vijf speerpunten geformuleerd. Ten eerste worden bestuurders afgerekend op de manier waarop ze cliëntervaringen en personeelstevredenheid een plek geven in de begroting en hun beleid. Dat kan door de Inspectie of het zorgkantoor gebeuren. Ten tweede moeten bewoners meer te zeggen krijgen over welke zorg zij nodig hebben en van wie ze die willen ontvangen. Hiervoor zal geëxperimenteerd worden met onder ander een 'buddy' of 'tolk'. Verder zal de inspectie vaker incognito en onaangekondigd de gang van zaken in een huis gaan controleren en zullen verzorgers hoger gekwalificeerd worden. Ten slotte is het de bedoeling dat patiënten en hun naasten moeten in de toekomst veel meer informatie krijgen over de kwaliteit van hun tehuis of instelling.

4 reacties

 • KJ . Feiken

  Dag, dat proberen doen we al 30 jaar, sorry kijk eens hoeveel geld er in projecten als zorg voor beter is om gegaan, er zijn met subsidie- geld hele verbeter kastelen gebouwd en is het beter geworden?

  of is dit te zwart galig,

  KJ

 • KlaasAuke

  Ben het volledig met Balletje en bezorgde, eens. info. gemeente.fryslan@gmail.com

 • bezorgde

  Meer handen aan het bed, beter betaald, en minder afvinklijsten, zouden al wonderen doen.

 • Balletje

  We kunnen 2 dingen doen: het rapport bekritiseren en dan weer tevreden achter over leunen; dat noemt men dan Zorgvisie?
  Of we kunnen de goede dingen uit het rapport oppikken en echt werk maken van de kwaliteit; dat lijkt meer op visie op zorg.
  Ik pleit voor het laaste.

Of registreer u om te kunnen reageren.