Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Intensivisten verwerpen nieuwe IC-richtlijn

De intensivisten hebben de IC-richtlijn gisterenavond 1 juli in een bijeenkomst verworpen. Eerder hadden de internisten en anesthesisten al wel ingestemd met de richtlijn.
Intensivisten verwerpen nieuwe IC-richtlijn
Foto: ANP

Van de 425 aanwezige leden stemde 46 procent voor, 54 procent tegen, melden leden die aanwezig waren. De tegenstanders komen vooral uit de hoek van de ziekenhuizen met een kleine IC, omdat de nieuwe richtlijn ingrijpende gevolgen voor hen heeft. Ze moeten ervoor zorgen dat er 24/7 een intensivist aanwezig is. De opstellers van de richtlijn stellen dat de patiëntenzorg hier beter van wordt, maar tegenstanders vinden dat de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor onderbreekt. Volgens kleine algemene ziekenhuizen zijn kleine IC's een miljoen euro per jaar extra kwijt om de bezetting van intensivisten op orde te krijgen. Ze hebben de afgelopen jaren een lobby gevoerd tegen de richtlijn.

Internisten en anesthesisten wel voor

De wetenschappelijk verenigingen van anesthesisten en internisten hebben de nieuwe IC-richtlijn al wel goedgekeurd. Anders dan bij de internisten werd er geen democratische stemming onder de leden georganiseerd. Daar hebben speciale commissie met zeven tot negen leden de richtlijn beoordeeld. De Nederlandse Vereniging van voor Intensive Care (NVIC) was niet bereikbaar voor commentaar.

Eén reactie

  • Rob

    Dit is een mooie illustratie van hoe richtlijnen tot stand komen. Dit proces heeft in Nederland nog maar weinig met wetenschap te maken. Vrijwel geen enkele richtlijn is gebaseerd op een daarvoor juiste procedure (grade). Wel zijn ze zwaar bevochten aan de onderhandelingstafel. Laten we hier mee stoppen en gewoon de Engelse vertalen naar de Nederlandse situatie. 

Of registreer u om te kunnen reageren.