Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NIVEL verwacht daling vermijdbare sterfte

Onderzoeksinstituut NIVEL verwacht de komende jaren een daling van het aantal potentieel vermijdbare sterfgevallen. Bovendien klopt het volgens hen niet dat 60 procent van de calamiteiten niet gemeld wordt.
Operatie400.jpg
Fotolia.

De afgelopen drie jaar zouden er volgens RTL Nieuws 3000 patiënten slachtoffer moeten zijn geworden van medische missers. De nieuwszender berekende dat op basis van cijfers over 2011 en 2012 van NIVEL. In die jaren waren er 970 vermijdbare sterfgevallen bekend.

Minder vermijdbare sterfgevallen
Het NIVEL plaatst nu echter kanttekeningen bij het doortrekken, of extrapoleren, van de cijfers over 2013, ’14 en ’15. ‘Zoals gezegd is ons getal uit 2011/2012. De jaren ervoor hebben wij een duidelijke trend gezien van een daling van potentieel vermijdbare sterfte. Deze trend loopt naar verwachting door en zou het getal dus lager maken’, zegt Cordula Wagner, directeur van NIVEL. Omdat ook de algemene ziekenhuissterfte al jaren daalt, wordt het cijfer over vermijdbare sterfgevallen bovendien nog lager, legt ze uit. ‘Je kunt dus niet zomaar hetzelfde getal van 2011/2012 doortrekken naar de afgelopen drie jaar.’

Gemelde vermijdbare sterfgevallen
De directeur van het NIVEL zet ook vraagtekens bij de bewering dat meer dan de helft van de calamiteiten niet wordt gemeld. ‘Wat niet zomaar gezegd kan worden is dat 60 procent van de calamiteiten in de doofpot gaat en niet gemeld wordt. Dat is het verschil volgens RTL tussen de meldingen bij de IGZ van rond de 400 en ons getal, plus dertig baby’s.’ Bij een deel van de 970 vermijdbare sterfgevallen zijn er duidelijke aanwijzingen van tekortkomingen die tot de schade hebben geleid, zegt Wagner. ‘Maar een relatief groot deel is een stuk onzekerder en experts verschillen van inzicht. Ik onderschrijf het cijfer van 60 procent niet-gemelde calamiteiten niet.’ Wel wil ze ziekenhuizen adviseren om een calamiteit bij twijfel altijd te melden en ook de patiënt en zijn naasten te informeren.

Federatie Medisch Specialisten
Dat advies geeft ook de Federatie Medisch Specialisten. Zij zijn voor het breder delen van calamiteiten, waartoe minister Schippers in de Tweede Kamer heeft opgeroepen. ‘Maar we willen graag eerst een definitie hebben van een calamiteit. Wat is dat nou precies?’, zegt Lilian Janssen, woordvoerder bij de Federatie Medisch Specialisten. Het is volgens de Federatie voor artsen lang niet altijd duidelijk of iets nou een calamiteit was of niet. ‘Soms denken ze daar langer over na dan de drie dagen waarbinnen ze een calamiteit moeten melden. Wij vinden dat een calamiteit altijd gemeld moet worden. Maar daarvoor moet het voor artsen wel veilig zijn om dit te doen. Er moet een open cultuur heersen, zodat ze niet het gevoel hebben te worden afgestraft als er iets fout is gegaan.’

Of registreer u om te kunnen reageren.