Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘IGZ-lijst is klap in gezicht van medewerkers’

Zorgaanbieder Laurens staat ten onrechte op de ‘zwarte lijst’ van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bestuursvoorzitter Ids Thepass overweegt juridische stappen.
Ids _Thepass_450.jpg
Ids Thepass: 'Medewerkers zijn gekwetst en geraakt. Ten onrechte.'

Zorgaanbieder Laurens staat op de lijst van elf verpleeghuizen die niet voldoen aan de eisen van de IGZ. Maar die lijst laat geen actueel beeld zien. De IGZ heeft de lijst gebaseerd op alle rapportages tot 15 maart dit jaar. Alles wat er daarna is gebeurd, is niet meegenomen. De lijst geeft daarmee, volgens zorgaanbieders, een achterhaald beeld.

Lijst is achterhaald
Volgens Laurens-bestuursvoorzitter Ids Thepass is de lijst zelfs gebaseerd op nog oudere informatie. De IGZ heeft de Rotterdamse instelling in oktober 2015 bezocht. Bij 3 van de 23 locaties zijn toen tekortkomingen geconstateerd. Zo voldeed de medicijnverstrekking niet aan de IGZ-eisen. De IGZ eist dat twee personen de medicijnen uitdelen en dat beiden dat op een lijst afvinken. Dat laatste is niet altijd gebeurd. Ook de omgang van dementerenden met gedragsproblemen liet te wensen over. De IGZ merkte dat de Laurens-medewerkers organisatiebreed daar niet op waren toegerust. Dat deed zich vooral voor op de locaties die waren omgebouwd van verzorgingshuis tot verpleeghuis.

Bodem van de zorg
‘Dit zijn terechte constateringen van de IGZ´, zegt Thepass. ‘We hebben dit uitermate serieus opgepakt en bijvoorbeeld een periodiek omgangsoverleg ingesteld over moeilijk gedrag bij dementie met de verpleeghuisarts en de psycholoog. Zorgmedewerkers kunnen daar om vragen als ze het niet meer weten.’ Was de zorg ondermaats op dit punt? ‘Op dit onderdeel hebben we misschien de bodem van de zorg geraakt, maar we hebben dit voortvarend aangepakt.’

Op koers voor verbeteringen
De IGZ heeft dit bevestigd in februari, maar gaf aan drie locaties nog wel te willen bezoeken. Dat is de afgelopen weken gebeurd. ‘De locatie waar de IGZ de grootste zorgen over had, heeft een groene score gekregen. Twee andere locaties zijn nog niet helemaal klaar. Vorige week heeft de IGZ-inspecteur in een gesprek gezegd dat er geen onaangekondigde inspectiebezoeken meer nodig zijn en dat een volgend bestuurlijk gesprek niet meer nodig is.’

Juridische stappen
De publicatie van de achterhaalde lijst valt dan ook rauw op de maag. Met het publiceren van de zwarte lijst worden de werknemers en bewoners van  Laurens groot onrecht aangedaan, vindt Laurens. Thepass: ‘Het is een klap in het gezicht van onze medewerkers. Ze zijn echt gekwetst en geraakt. Ze hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om de zorg op orde te krijgen en IGZ zegt dat we het goed doen. Als je aan naming and shaming wilt doen, dan kan dat alleen op basis van actuele informatie. Nu worden we in de media en straks in de Tweede Kamer afgebrand op grond van oude gegevens. Wij vragen de IGZ om een rectificatie. Als die uitblijft, overwegen we juridische stappen. Ik heb daar vanavond overleg over met collega-bestuurders.’
Zorgvisie meldde al eerder dat ook andere zorgaanbieders op de lijst verbolgen zijn over de gang van zaken. Ook zorgaanbieder IJsselheem overweegt juridische stappen.

 

2 reacties

  • Gijs

    Vanuit het cliënt perspectief is het juist dat er nu een “naming&shaming” lijst gepubliceerd is. De eerst aanzet is gegeven nu alleen nog updaten tot de dag van publicatie. Helaas werken zorg bestuurders niet samen met de medezeggenschap en is een dergelijke IGZ lijst nodig om beter te gaan samenwerken. Laurens heeft ook pas na de AD Magazine Hugo Borst publicatie van hun naam in zijn colomn maatregelen genomen. Uiteraard kent geen enkele zorgorganisatie zich in de lijst, maar misschien goed als de bestuurders zich meer op de werkvloer laten zien. Weet zeker dat zij hun cliënten dan een betere kwaliteit van zorg zouden geven.

  • Het platform Koplopers in de Zorg heeft begin dit jaar onderzoek gedaan naar de IGZ. Uit dit onderzoek blijkt dat in velerlei opzichten de IGZ zelf tekort schiet; zo heeft de IGZ zelf geen gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem en bestaan er te grote variaties tussen de inspecteurs. Daarnaast kwam uit een ander onderzoek naar voren dat de naming & shaming van de IGZ als onterecht en zeer schadelijk wordt ervaren. De vraag is of de IGZ zo verder kan en moet gaan. Al eerder hebben wij aangegeven dat zij haar koers zal moeten wijzigen en niet old school - methoden moet gebruiken maar aansluiting moet proberen te zoeken bij moderne inzichten op het terrein van kwaliteitsmanagement als het dynamisch risicomanagement. Op deze wijze dreigt de IGZ een achterhaald instituut uit de vorige eeuw te worden en een risico voor zichzelf en de sector .

    Jaap Jan Brouwer
    Platform Koplopers in de Zorg

Of registreer u om te kunnen reageren.