Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘ActiZ moet zichzelf opnieuw uitvinden’

Naast Cordaan hebben nog zeker drie zorginstellingen aangekondigd hun lidmaatschap van brancheorganisatie ActiZ per 1 janurai 2018 te beëindigen. ‘De brancheorganisatie is de contributie niet waard.’
00aIrisvanBennekom400.jpg
Iris van Bennekom: 'Voor een halve ton kan ik beter met cliënten naar de Margriet Winterfair dan contributie aan ActiZ betalen.'

Naast Cordaan hebben Wilgaerden uit Noord-Holland, Patyna uit Friesland en nog een andere Amsterdamse zorgaanbieder aan ActiZ kenbaar gemaakt hun lidmaatschap te beëindigen per 1 januari 2018 als er geen fundamentele veranderingen komen. Iris van Bennekom, voorzitter raad van bestuur van Wilgaerden in Hoorn wil dat er grote veranderingen komen in de verenigingsstructuur van ActiZ en de wijze waarop de brancheorganisatie de belangen van werkgevers in de ouderenzorg behartigt. Ze is uitermate ontevreden over de wijze waarop ActiZ daar nu invulling aan geeft.

‘ActiZ is contributie niet waard’
‘We voelen ons nu niet thuis in ActiZ’, zegt Van Bennekom. ‘De brancheorganisatie is de contributie niet waard. Tijdens de algemene ledenvergadering in de Jaarbeurs in Utrecht was gelijktijdig de Margriet Winterfair. Ik had voor het contributiebedrag beter met cliënten daar naartoe kunnen gaan.’ Voor Wilgaerden, met 1.549 medewerkers (827 fte) en een omzet van ruim 48 miljoen euro, komt de contributie neer op een halve ton per jaar.

ActiZ scoort onvoldoende op belangenbehartiging
ActiZ scoort een onvoldoende op voor de ouderenzorg cruciale thema’s, heeft Van Bennekom in een opzegbrief aan ActiZ geschreven: de toekomst van de sector ouderenzorg, de arbeidsmarkt, de discussie over kwaliteit en de betaalbaarheid van een goede cao. ‘Het is belangrijk dat we een goede cao hebben. Voor medewerkers vind ik het ook belangrijk dat er een oplossing is voor de uitbetaling van de onregelmatigheidstoeslag (ORT), want daar hebben ze recht op. Maar ActiZ heeft geen oplossing voor de bekostiging van de ORT. Dat is nu een sigaar uit eigen doos. Werkgevers moeten de ORT dit jaar uit eigen zak betalen. Dat is een aanslag op onze liquiditeit. We kunnen het net hebben, maar dan moet er verder niets tegen zitten.’

ActiZ moet minder defensief worden
‘ActiZ moet zichzelf opnieuw uitvinden’, vindt Van Bennekom, die zelf jarenlang het boegbeeld was van de Patiëntenfederatie Nederland en de wereld van brancheorganisaties goed kent. ‘Het is heel normaal in de levenscyclus van brancheorganisaties dat de leden fundamenteel stilstaan bij wat ze willen neerzetten, wat ze willen delen en wat ze willen bereiken. Ik heb dat meegemaakt toen ik begon en wegging bij de Patiëntenfederatie. We hebben een brancheorganisatie voor de ouderenzorg nodig die naar de toekomst kijkt, die pro-actief is en niet alleen maar reageert op gebeurtenissen.’

Besluitvorming ActiZ moet anders
De besluitvorming bij ActiZ moet fundamenteel anders. Momenteel wordt er te veel van bovenaf opgelegd, vindt ook Johan Krul, voorzitter raad van bestuur van Patyna, een ouderenzorgorganisatie in Friesland met circa 2.800 medewerkers en een omzet van circa 110 miljoen euro. ‘We moeten meer in overleg doen. Rond de cao en de uitvraag van informatie door de Inspectie is ActiZ te veel een eigen route gevaren. Als je meer samen optrekt, creëer je meer draagvlak voor beslissingen.’ Krul kan zich voorstellen dat er in ActiZ verschillende commissies komen voor onder meer geriatrische revalidatiezorg, de langdurige zorg en wijkverpleging. ‘ActiZ bestaat uit zeer diverse leden die moeilijk onder een noemer te vangen zijn. Je zou de beslissingen kunnen voorbereiden in zulke commissies.’ Krul heeft aanstaande donderdag een bijeenkomst van ActiZ met enkele zorgorganisaties uit het Noorden om over vernieuwingen te spreken.

ActiZ wil hervormen
ActiZ neemt de roep om verandering ter harten. De brancheorganisatie organiseert nog circa tien van andere kleinschalige bijeenkomsten elders in het land in de periode 23 januari tot 10 februari. Leden kunnen zich tot 30 januari aanmelden bij ActiZ als ze daaraan mee willen doen. De uitkomsten van die bijeenkomsten worden besproken op twee werkconferenties, in februari en maart. Begin april is er een extra algemene ledenvergadering om knopen door te hakken over de toekomst van ActiZ.

Geen breuk met ActiZ
Van Bennekom en Krul benadrukken dat ze niet uit zijn op een breuk met ActiZ. Het liefste blijven ze lid, maar dan moet er wel het nodige veranderen. ‘Ik hoop een breuk te voorkomen’, zegt Krul. ‘Het veld is niet gebaat bij opsplitsing. Het lijkt erop dat ActiZ nu echt luistert. Dat is hoopvol. Uiteindelijk komt erop aan of er ook echt iets gaat veranderen.’

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
>> Bekijk het dossier

Eén reactie

Of registreer u om te kunnen reageren.