Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ontevreden leden verlaten ActiZ

Zeker vier grote zorgaanbieders, waaronder Cordaan, zeggen uit onvrede hun lidmaatschap van brancheorganisatie ActiZ op. 'De sector moet zich open en constructief opstellen', vindt Eelco Damen van Cordaan.
eelcodamen.jpg

Het rommelt bij brancheorganisatie ActiZ. Zeker vier grote gerenommeerde zorgorganisaties verlaten ActiZ, onder aanvoering van Eelco Damen, voorzitter raad van bestuur van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan. De vier hebben hun lidmaatschap per 31 december 2018 opgezegd. Tot die tijd geven zij ActiZ de kans om te veranderen. Als het resultaat tegenvalt, wordt de breuk definitief. Naast de vier dissidente zorgaanbieders, de andere drie namen zijn nog niet bekend, zouden nog circa tien leden een dergelijke stap overwegen.

Geen defensieve houding
Vooral de wijze waarop de brancheorganisatie heeft geopereerd in de kwaliteitsdiscussie is een grote bron van onvrede. Eelco Damen: ‘ActiZ heeft niet goed gehandeld bij de publicatie van de lijst met verpleeghuizen van de IGZ. We vinden dat we als branche niet een verdedigende houding moeten hebben. We moeten ons als sector open en constructief opstellen. We moeten transparant zijn over de kwaliteit in onze huizen.’

Boycot IGZ zet kwaad bloed
De onvrede over de publicatie van de IGZ-lijst leidde in het najaar tot een boycot van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Verpleeghuisbestuurders weigerden nog langer kwaliteitsinformatie op te sturen naar de IGZ. Die boycot heeft veel kwaad bloed gezet op het ministerie van VWS, waardoor de invloed van de ActiZ-lobby in politiek Den Haag tanende is. ActiZ moest door de knieën en haar excuses aanbieden aan staatssecretaris Martin van Rijn. ‘We hebben stevige gesprekken gevoerd. En het was duidelijk: dat was eens maar  nooit meer’, zei Van Rijn op 14 oktober 2016 in een Kamerdebat.

Opstappen Jan de Vries
Een dag na dat Kamerdebat moest toenmalig ActiZ-directeur Jan de Vries het veld ruimen. Hij moest opstappen omdat hij het ActiZ-bestuur niet volledig had ingelicht. Het bestuur zou een minder harde lijn richting IGZ en VWS hebben willen voeren. ‘Als we vooraf de informatie hadden gehad die we nu hebben, hadden we echter op de proceskant een minder harde lijn gekozen: dan hadden we in onze uitlatingen voor andere woorden gekozen. En alleen voor dat laatste (over het proces) is excuses gemaakt’, verklaarde ActiZ-voorzitter Guus van Montfort destijds in een vertrouwelijke brief aan de leden.

Kostenpost onregelmatigheidstoeslag
Een andere grote bron van onvrede zijn de laatste cao-onderhandelingen. ActiZ sloot daarin een akkoord met onder meer de vakbond CNV en belangenbehartiger NU'91, maar niet met de FNV. De leden die opstappen, zijn niet tevreden met de cao. Daarin zijn onder meer afspraken gemaakt over het terugbetalen van de onregelmatigheidstoeslag (ORT), terwijl zij dat buiten de cao hadden willen houden. Omdat de afspraken hierover in de cao zijn vastgelegd, zijn zorgaanbieders wettelijk verplicht de financiële gevolgen helemaal in 2016 te nemen. ‘Cordaan moet in één keer 5 miljoen euro afboeken voor de ORT. Dat is een enorme kostenpost. We willen graag investeren in kwaliteit en extra personeel, maar nu moeten we 5 miljoen bezuinigen!’

ActiZ houdt hoop
ActiZ bevestigt dat een aantal leden het lidmaatschap heeft opgezegd, maar heeft de hoop er met hen uit te kunnen komen. 'Ze hebben hun lidmaatschap opgezegd per 31 januari 2018, dat is nog ver in de toekomst. We hopen dat we samen met alle leden, ook de groep die heeft opgezegd, een verenigingsstructuur kunnen vinden die past bij alle veranderingen in de sector', zegt communicatiemanager Monica Brouwer. 'Onze leden staan voor grote veranderingen, maar ook onze verenigingsstructuur- en cultuur moeten veranderen.'
De brancheorganisatie hield vanmorgen een algemene ledenvergadering, waarbij ook de kritische leden aanwezig waren. 'Ze hebben opgezegd met de kanttekening dat ze nog wel het gesprek met ons willen voeren. Dat lieten ze vanmorgen opnieuw weten. We hopen er nog dit voorjaar uit te kunnen komen met de leden.'

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. >> Bekijk het dossier

2 reacties

  • Het Kan Beter!

    Beste Bestuurders stap niet uit de organisatie ActiZ. Probeer alle energie te steken in een sterk bestuur. Uitstappen uit ActiZ is koren op de molen voor het Ministerie VWS. Dan kan VWS doorgaan met het lanceren van wilde ongecontroleerde plannen en veranderingen. Trap op de rem. Ga in conclaaf. Zoek naar eenheid en desnoods door het bestuur van ActiZ op te schonen. ActiZ jarenlang toonaangevend en nu wat ik lees onderdeel van de verwarring.

  • Esther Nieuwenhuizen

    Door de stelselwijziging zijn de posities veranderd. In tijden van transformatie is er behoefte aan richting. Zeker wanneer de wijziging onomkeerbaar is. De branche zou meer richting hebben kunnen aangeven. Bijvoorbeeld dat het oude concept (budgetdenken vanuit het collectief en het klassieke intramurale setting) op termijn echt einde verhaal is. Maar hiertoe moet ze wel in staat zijn en/of bereid zijn. Om uit de comfort zone te treden en de nek uit te steken. Dat heeft ze gedaan maar dan vanuit de defensieve kant. Vraag is of de branche daarmee haar kruit reeds verschoten heeft.

    Achteraf had ze onder andere onderscheidende concepten en start ups (zorgondernemers) publiekelijk kunnen aanreiken, die de leden inspireren om hun organisatie op een fundamentele- en navolgbare wijze te kantelen; van organisatie gedreven naar mens gedreven (klant- en medewerker) gedreven. Waarin publieke zorg (op termijn) ook daadwerkelijk gescheiden wordt van privaat (wonen en service). Nu vliegen de miljoenenverliezen je bij de zorgorganisaties om de oren, en vindt er kapitaalvernietiging plaats door korte termijnoplossingen en faillisementen.

Of registreer u om te kunnen reageren.